| | | |

БЯС! Съветникът на Радев по сигурността скочи: Скандално! Нито парче не трябва да излиза от армията ни

Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите С-300“

“Скандално. Превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение.

Така коментира в “Тази сутрин” по bTV Димитър Стоянов, секретрят по сигурност и отбрана на президента и бивш служебен министър на отбраната решението в закрито заседание на Народното ни събрание да се даде неопределен брой “дефектни ракети” С-300 на Украйна.

Това е отворено решение, което позволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите С-300“

Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс.

Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе

“Когато написаха “неизправни ракети”, дали депутатите знаят какво се крие зад “неизправни”?

Неизправна ракета не означава неработоспособна. Тя може да поразява въздушни цели.

Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови. До 12 часа могат да бъдат изправни, в 12,01 часа могат да бъдат неизправни до една.

Има възможност да бъдат дадени до 100 процента от наличните ракети за зенитно-ракетни комплекси.

Отвореното решение в Народното събрание е неправилно. Да бяха записали определена бройка. Сега оставиха на министър Тагарев да решава”, заяви Димитър Стоянов.

Броят на ракетите, с които разполагаме, е изключително ограничен, добави той.

На въпрос “Ще намалим боеспособността на българската армия ли?”, Стоянов отговори: “Вие го казахте, аз го потвърждавам.”

Припомняме, че вчера – три часа след началото на пленарния ден заседанието бе закрито, за да може началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов да обясни на депутатите колко дефектни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала необходимост има България и ще даде на Украйна.

Точката бе първа в дневния ред, но предизвика бурни реакции в опозицията. Докладът на ресорната комисия бе прочетен близо два часа след началото, тъй като преди това времето премина в спорове, декларации и многобройни почивки.

В залата бяха извикани Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Военният министър Тодор Тагарев не дойде на заседанието, но пристигна на вчерашното заседание на ресорната комисия.

Подробностите за броя ракети и боеприпаси са секретна информация. Въпросите отправи Петър Петров от “Възраждане” и по негово искане зам.-шефката на НС Росица Кирова взе решение за закриване на заседанието.

Вносителите на проекта на решение са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и шефът на комисията по отбрана Христо Гаджев. От опозицията обаче се изказаха бурно против.

“Защо се е допуснало да има дефектни ракети на въоръжение в Българската армия?

Началникът на армията – многоуважаемият адмирал Ефтимов, вчера заяви, че е докладвал многократно, че има такива системи, които не могат да бъдат поддържани и е опасно дори да бъдат съхранявани.

Обръщам се към вносителите от ГЕРБ и ПП – това вчера ли го разбрахте?

Уважаеми ГЕРБ, десет години управлявахте сектор отбрана, ПП, и вие 6 месеца управлявахте сектор отбрана.

Вчера ли го разбрахте това, че има такива негодни ракети, заплаха за личния състав. Какви мерки взехте това да не се случва?”, попита Атанас Зафиров от БСП, който вчера първи съобщи за внасянето на проекта на решение и за свикването на извънредното заседание на ресорната комисия.

От “Има такъв народ” пък предложиха по време на комисията България да даде патрони, но не и ракети.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТВ

Similar Posts