| | |

Протест на лозарите пред Министерство на земеделието

Националното сдружение на българските лозари протестира пред Министерството на земеделието, заради недоволство от липсата на адекватна политика за подпомагане на сектора . Председателят на сдружението Петьо Бошнаков поясни за БНР, че след поредица от регионални протести и неизпълнени обещания от агроведомството, лозарите излизат на национален протест .

България е на опашката в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро на декар годишно, докато в други страни, субсидиите достигат до 200-300 евро на декар.

„Вече се натрупа напрежение и хората не издържат, тъй като с повишаването на цените, не могат да изкарат производствената година и са в крайна нищета“, казва Петьо Бошнаков и припомня, че очакват поне обещаната им помощ по Covid мярката, в противен случай, ще има масови фалити в сектора:

„Три години работим на загуба и трябва да приключим производството. Ако има такава политика от страна на държавата, да кажат, че няма да се гледа лозя, няма да се инвестира в лозарство и да почнем изкореняването“.

Similar Posts