| | |

Горанов за арестите: Нито съм искал, нито съм получавал, нито съм предавал някакви облаги. Това е драматургия от две години

За нищо не ни разпитваха. За мен това е уговорка между управлението и главния прокурор. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в “Панорама” по БНТ, като след това уточни, че това е шега.

“Това беше лековат похват за премахване на върховенството на закона. Голямата драма настъпва за Христо Иванов, Корнелия Нинова и всякакви хора, които говорят за върховенство на правото. От 17 март насам, нямат право да говорят за това. Никой няма право да постига каквото и да е било с нелегитимни основания”, каза той.

“Аз имам аргумент за 4 “не-та”. Всеки има право на своя защитна теза и това, което наблюдаваме в последните две години, което не дава основания за спешност и сложност, дори ми е малко странно как да ги определя, защото моят протест не е срещу Петков, Лорер или Василев. Аз искам да започна от там как се допусна тази авантюра в нашата политика.

Политическата система се изгражда с партийно присъствие, за да има контроли в нея. Тия 30 години ги зачеркнахме за един ден, когато партиите се предадоха на улицата и допуснаха хора без особен житейски опит.

Аз не знам кой е лидер на ПП, но да приемем, че Петков е олицетворител на върховенството, то би следвало да носи нравствената оценка на тези хора. От 11 май започна с нарушенията на закона. Той върна жеста на Гешев, че не го преследва за документи с невярно съдържание”, допълни Горанов.

“Нито съм искал, нито съм получавал, нито съм предавал някакви облаги. Това е драматургия от две години и защитна теза на човек, който изпитва вина. Аз претенции към свидетеля Петков нямам.

Имам претенции към Христо Иванов, защото участвайки в тази авантюра, допусна премиер да му стане човек, който не зачита върховенството на правото. Близо 7 години съм управлявам МФ и признавам, че има провал в Комисията по хазарта. През цялото това време там са работили хора на ДАНС, ГБОП и др. Ще се разбере как се стигна до този провал”, коментира бившият финансов министър.

Горанов каза, че не разбира премиерът Петков.

“Той бил ли е министър на икономиката? Конституционният съд казва, че не е бил, защото се излъгал президента, който вече се страхува, че легитимира тези хора да участват в управлението. Искам да го поздравя за позицията му. Радев, за който аз не съм гласувал, защити принципа, че никой не е виновен, докато не се реши от българския съд”, обясни той.

“Напуснах министерството, защото се говореше, че съм от ДПС. Борисов поиска оставката ми и я получи, но аз съм част от ГЕРБ. Това, което може и трябва да се прави, когато има такива кризи, е да се реагира максимално бързо и там където е нужно. Това, което стартира като разхлабване на финансовата дисциплина, показа незрялост.

Безпринципните решения, които се взеха в социалната и най-вече пенсионната система, тепърва ще бъдат плащане. Аз не знам какво прави правителството по време на война, защото забелязвам един неясен опит да се купи зърно, който не е мотивиран от гледна точка на това, че зърното си е в България.

Това води само до изкривяването на пазара. Виждам закъснели мерки, свързани с интервенции по отношение на компенсациите, по отношение на производителите на бизнесите и щеше да смекчи инфлационният натиск”, каза Горанов.

Similar Posts