| | | |

Денков ни тика към международен скандал: Някои страни трябва да решат дали са от европейското семейство, или са част от срещите в Пекин и Москва

Не обсъждаме налагането на административни мерки като таван на цените на храните.

Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков, който присъства на откриването на новия български суперкомпютър “Хемус”.

Министърът на икономиката е обсъдил мярката с големите вериги и от тяхна страна е проявено разбиране, добави премиерът.

“Ще опитаме по този начин, имаме предварителни разговори, има съгласие, ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените и да опитаме чрез едно благородно съревнование да спечелят клиенти, а ние да свършим работата”, посочи Денков.

Общата задача е да се свали инфлацията, от една страна и да се повиши доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги:

“Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план”.

Няма разминаване в информацията за продажбата на “Нефтохим” – аз казах, че има интерес към продажба, а “Литаско” казва, че няма започнати преговори, коментира още премиерът.

“Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. За да се водят преговори, трябва да има изпратено официално писмо и да се влезе в процедура. Воденето на преговори е сравнително тежка процедура, която очевидно още не е стартирала”, отбеляза премиерът.

Относно очакванията за приходите от таксата за руския газ, премиерът коментира, че ще зависят от това колко газ ще влиза в страната ни. Денков не вижда риск за доставките за Унгария и Сърбия.

“Налице са и тръбният, и течният газ. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите на базата на цените, които ще се конкурират. Тръбният газ от Русия без тази такса в известен смисъл е монополен по отношение на този пазар”.

Ще има една конкуренция в полза на потребителите. Няма никакъв риск за доставките на руския газ до Унгария. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите на база на цените, които ще се конкурират.

Не виждам и по какъв начин „Булгартрансгаз“ може да бъде засегнат негативно, тъй като не е страна по плащането на таксите. Таксите се очаква да бъдат плащани от „Газпром“, защото една от целите е да се намалят печалбите на Газпром, защото с тези печалби се финансира войната в Украйна, обясни акад. Денков.

Според Денков “Булгартрансгаз” не може да бъде засегнат, тъй като се очаква таксите да бъдат плащани от “Газпром”.

Някои страни трябва да решат дали са от европейското семейство или са част от срещите в Пекин и Москва

Няма риск от рязко увеличаване на цените на електроенергията, каза премиерът Николай Денков в коментар за наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката.

Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, каза премиерът.

При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията, каза още Николай Денков.

Той посочи, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, добави той.

Руската държава от години вече се опитва да наложи доминация на военните си сили в Черно море, така че тези опити не са от вчера или днес, коментира премиерът Николай Денков по повод решението на Москва от вчера руски изтребители МиГ-31 да патрулират за постоянно над Черно море.

„Начинът да се противопоставим на това е да повишим боеспособността на нашата армия, което означава допълнително оборудване с ракети, с радиолокационни станции и всичко, което съответства на съвременната армия и пълна интеграция в Източния фланг на НАТО с нашите съседи.

Това е начинът да се противопоставим на този опит за доминация“, допълни министър-председателят.

По темата с охраната на границата с Турция акад. Денков отбеляза, че има „много съществен напредък“.

„Ние охраняваме нашата граница, най-вече заради безопасността на българските граждани. Има много съществен напредък, имаме добро сътрудничество с турската държава. Самите мигранти вече знаят, че това е трудният маршрут. Това е един сериозен коз в предстоящите ни разговори с Австрия“, посочи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts