| | | |

Очакван резил: Самолетът за Скопие летял празен, но било обнадеждаващо

Едва 22 души пътуваха с първия редовен полет от София до Скопие, който се осъществи вчера – 13 години след последния. В столицата на Република Северна Македония е имало доста официални лица, които са посрещнали първите пътници.

По дестинацията ще се лети два пъти седмично – в събота и в понеделник, съобщи за БТА Янко Иванов от авиокомпания “Гъливер” (GullivAir).

“Всичко е наред засега, като за начало е повече от обнадеждаващо”, коментира Иванов. Идеята е да дадем възможност на хората, идващи от Скопие в София, да ползват всички полети, които има в момента на софийското летище и да могат да направят връзка, включително и до морето, обясни Янко Иванов.

Възстановяването на въздушната връзка между София и Скопие беше очакваната и оповестена първа конкретна стъпка от сътрудничеството, обявено след първата среща на премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков, която се проведе на 18 януари тази година в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици. На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София – Скопие.

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София – Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие. На 6 май 1992 г. в София тя е официално открита.

На 14 декември 2007 г. тогавашният министър на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията “България ер”. Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.

Similar Posts