| | |

Призив за издаване на международна заповед за арест на Путин

Бившият главен прокурор на Международния наказателен съд Карла Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест за руския президент Владимир Путин, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

“Путин е военнопрестъпник”, каза Дел Понте в интервю за швейцарския вестник “Тан”.

Тя допълни, че е била особено потресена от масовите гробове в Украйна, които са й напомнили най-лошите мигове от войната в бивша Югославия.

“Надявах се никога да не видя повече масови гробове. Тези умрели хора имат близки, които дори не знаят какво е станало с тях. Това е неприемливо”, допълва Дел Понте.

Тя казва, че има ясни доказателства за извършвани военни престъпления в Украйна. Дел Понте добавя, че атаките срещу цивилни, унищожаването на граждански сгради и дори разрушаването на цели градове са военни престъпления в Украйна.

Според нея евентуално разследване в Украйна би било по-лесно, отколкото в Югославия, защото самата страна е поискала това. Настоящият главен прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан посети Украйна миналия месец.

“Ако МНС открие доказателства за военни престъпления, то трябва да се върви нагоре по командната верига, докато се стигне до тези, които са взели решенията. Би било възможно дори да се държи отговорност на Путин”, изтъква тя.

Дел Понте даде интервюто за швейцарската медия по повод публикуването най-новата й книга. Дел Понте наблюдаваше разследванията на Международния наказателен съд в Руанда, Сирия и бивша Югославия.

offnews.bg

Карла Дел Понте снимка ЕПА/БГНЕС

Similar Posts