| | | | |

Коалицията на „промяната“ и нейните днешни водещи трубадури Кирил Петков и Асен Василев ни завещаха управленска неизвестност и хаос

„Промяната“ доведе до блокиране на съдебната власт

от фейсбук профила на Димитър Стоянов

снимка Архив


Коалицията на „промяната“ излезе с голяма заявка, че ще провежда мащабна правосъдна реформа и ще прекроява съдебната система – главен прокурор, прокуратура, съдилища, електронното правосъдие. Всичко, както се казва, беше „на масата“ в амбициите на „промяната“.

През февруари на настоящата година се сформира временна комисия в Народното събрание за промени в Конституцията в частта за съдебна власт. Оглави я Христо Иванов. До края на неговия мандат през август тя не проведе нито едно заседание.

Нещо повече, коалицията на „промяната“ не само, че не направи нищо. Тя създаде предпоставки за много сериозен, исторически по своята същност проблем по отношение на съдебната власт.

На 3 октомври 2022 г. изтича мандатът на Висшия съдебен съвет. Органът се конституира от квота, която се избира от представителите на съдебната власт, и квота, която се избира от Народното събрание.

Висшият съдебен съвет е основният орган, който осъществява управлението на съдебната власт в България и решава всички нейни въпроси – кадрови, бюджетни, представителни и т.н.

Коалицията на „промяната“ не само, че не успя да проведе процедура за избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание.

Тя изобщо не можа дори да я започне или да влезе в диалог с всички парламентарни групи за осигуряване на необходимото мнозинство от две три от всички народни представители, които са необходими.

Така ВСС се оказа с избрана квота от страна на съдебната власт, но без избрана такава от страна на НС. Което никога не се е случвало от приемането на действащата Конституцията.

Провалът е абсолютен и той започва да си проличава все повече и повече. Не е ясно изобщо под каква форма ще продължи да работи ВСС след 3 октомври 2022 г. – в текущия състав до избирането на изцяло нов, с частично подменен състав или под някаква друга форма.

В резултат на това за пореден път ВСС отлага вземането на важни решения в лицето на управленската неизвестност и хаос, който ни завеща управлението на коалицията на „промяната“ и нейните днешни водещи трубадури Кирил Петков и Асен Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts