| | |

Румен Радев: Няма да освободя началника на НСО, нямам основание

Румен Радев отговори на журналистически въпроси преди да даде начало на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора” в село Бързия

На въпрос дали ще освободи началника на НСО, Радев отговори:

Нямам основание да освободя началника на НСО. Съгласно закона назначаването на шеф на НСО е в правомощията на президента и Министерски съвет не може да ми предлага каквото и да било. Мотивите са повърхностни. Да се подчинят и политизират службите не е в интерес на обществото. Има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет

По отношение на Северна Македония:

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза у нас

Румен Радев също така призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства.

“Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония”, каза още Румен Радев.

Държавният глава коментира и дипломатическите скандали с Русия. Според него поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова отдавна е минало границите на нормалното общуване.

снимка Архив

Similar Posts