| | | | |

Новите дойдоха със заявките, че ще се изграждат магистрали, пътища, тунели и мостове, а дори не могат да разплатят изработеното и възложеното от ГЕРБ

Повече от сто дни живеем в държавата на абсурда.

Вицепремиер в кабинета „Петков“ протестира срещу собственото си правителство.

Коалиционни партньори се обиждат в социалните мрежи, наричат се „мишоци“ и “глупаци”, бият се по министерските кабинети и сами провалят собствените си коалиционни решения.

Промяната продължава, за да занули финансово държавата.

Корнелия Нинова твърди, че във фискалния резерв има 11 млрд. лв. и няма опасност за финансовото състояние на държавата. Но от данни от БНБ към 7.04.2022 г. е видно, че фискалният резерв на държавата е малко над 4,7 млрд.

Ако това не е притеснително, не знам кое е?!

Може би е заводът за батерии в Плана за възстановяване, може би обърканата концепция за енергетика или сбърканата идеология за управление на държавата от четворната коалиция.

Хората усещат „доброто“ управление по сметките и по хладилника си. Колкото и да ни се усмихват от телевизора със заучени фрази, това няма да допринесе за по-добрия живот на българите.

Водят се борби в национален ефир и по кабинети по повод избора на гуверньор на БНБ. Провежда се втора подред процедура по избор. В кулоарите на парламента се чуваха слухове, че процедурата се удължава и се очаква да се променят изискванията към кандидатите, за да може лице с бакалавърска степен на образование да участва. Заявих го от трибуната на парламента. И това наистина се оказа така.

Кандидат за гуверньор на БНБ беше председателят на най-голямата парламента група Андрей Гюров. Той има завършена степен на образование „бакалавър“, а докторската му дисертация беше легализирана в деня на изслушването му в бюджетната комисия. Резонно беше той да изтегли своята кандидатура.

Правителството доказа своите възможности. Колкото по-дълго се опитва да се задържи във властта, толкова по-зле за българските граждани. Предсрочните избори предстоят, дори са вече закъснели.

Единственото, което трябва да направи Народното събрание преди да се разпусне, е да върне възможността да се гласува с хартиени бюлетини.

Ще ескалират темите, които будят разногласия в коалицията.

Коалиционен партньор твърди, че ще напусне коалицията, ако се гласува военна помощ за Украйна. А другият, че напуска, ако се вземе решение за Република Северна Македония. За третия не е ясно дали няма да я напусне заради БНБ.

„Демократична България“ нямат становище по нито една от темите, които са на дневен ред в обществото. Нямат ли червена линия, която са поставили пред себе си?! Украйна не е ли такава?! А промяната в Конституцията и съдебната реформа?! Христо Иванов е председател на Комисията за промяна на конституцията, която не е заседавала нито веднъж от сформирането си.

Вчера стана ясно, че министърът на културата не знае колко са парите в бюджета за култура. За всичко това той обвини опозицията. Очаквах, че правителството ще постъпи разумно и ще се съобрази с исканията на творците за оставка на министър Атанасов след видеоселфито му в петък.

Притеснително е, че човек с подобно поведение подписва протоколи за проведени конкурси и възлага управление на институции в сферата. Всички допуснати нередности и нарушения в конкурсите трябва да бъдат коментирани в съдебни процедури. Редно е да има съдебен контрол. Убедена съм, че има проблем с процедурата в Русе и този проблем ще бъде доказан в съда. Ние ще настояваме за това и ще подкрепим колегите, които ще обжалват проведените конкурси.

Управлението има проблеми между националното и регионалното ниво на функциониране. Русе е емблематичен пример за това. Министър от Русе и кметът на града са във война в социалните мрежи по отношение на няколко теми. Общинската администрация в Русе създава спънки, областната администрация не намира решения, а изпълнителната власт изобщо не се интересува какво се случва тук. Това е поредният белег, че „промяната е продължила“.

Летище Русе е една от тези теми. В отговор на мой парламентарен въпрос министър Събев потвърди, че транспортното министерство е направило всичко необходимо, включително има Постановление на Министерски съвет за допълнителен трансфер към бюджета на Община Русе.

Кметът обаче обвини правителството и министерството в бездействие. Но не и себе си за сроковете, които общината е изпуснала. Последното, което е направил кметът, е да ми изпрати писмо, с което прехвърля топката към законодателната власт.

Съветвам кмета на Русе да се обърне към своята партия и коалиционните ѝ партньори за поне една законодателна инициатива.

Според отворено писмо от бизнеса кметът на Русе прехвърля ту на законодателната власт, ту на някой министър въпросът за буферен паркинг и Ро-Ро терминал.

Още служебното правителство и кметът проведоха среща с областния управител, където оповестиха, че тези проблеми са едва ли не разрешени. Но до този момент не е свършено нищо.

Новите управляващи дойдоха със заявките, че ще се изграждат магистрали, пътища, тунели и мостове, а дори не могат да разплатят изработеното и възложеното от нашето правителство!

от фейсбук профила на Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ

снимка от профила на Десислава Атанасова

Similar Posts