| | |

Теодора Генчовска: Не сме обсъждали никаква договорка с РСМ

Никаква договорка не е обсъждана. Нашата позиция е ясна и се определя от решението на правителството от 2019 г. и декларацията на Народното събрание от същата година.” Това заяви пред “Дневник” външният министър Теодора Генчовска.

Тя бе помолена да коментира публикации в български медии от снощи, според които се била “договорила” с германската си колежка Аналена Бербок за средата на годината да започнат преговорите за членство в ЕС на Северна Македония. Всъщност, дори и в тези публикации е цитирана външната министърка на Германия да казва, че е “много важно” и че това е “наша задача” това да се случи по време на френското председателство. Бербок и Генчовска са изразили съгласие колко важно е скоро да започнат европреговорите със Скопие, но няма дума за договорка.

Внушения за някакви тайни договорки правят две партии от управляващата коалиция – БСП и “Има такъв народ”.

“Работя за постигане на целта, но все още нямаме взаимно приемлив документ с България”, каза и премиерът Димитър Ковачевски в интервю за агенция МИА в неделя. Въпреки активизирането на контактите с новото правителство “в момента, както и в миналото, процесът е на ниво обмен на идеи и все още няма взаимно приемлив документ, който да бъде споделен за одобрение в двете страни на ниво институции”, обясни той.

“Имаме предизвикателства и отворени политически въпроси със съседна България, които първо трябва да бъдат решени и, разбира се, да се решат в духа на европейските ценности, а след това можем да говорим за провеждане на първата междуправителствена конференция”, казва Ковачевски.

Според него в контекста на руското нападение срещу Украйна, разширяването на ЕС със Западните Балкани вече не е само въпрос на разширяване, но и геостратегически въпрос.

“У нас обаче, както и в други страни в региона, има отделни лица, но има и групи, има и политически партии в парламентите, тоест в нашия парламент има и извън парламента, които имат ясна антиевропейска и антинатовска ориентация. Въпреки това доминиращите настроения и общественото мнение и стратегическият ангажимент на правителството е европейската интеграция. Ние вярваме, че няма алтернатива, защото Европейският съюз е едно от двете места на практика в света, освен Съединените щати, където има демокрация в критичното мислене, където има социална справедливост и където има икономически просперитет, и че това е, което нашите граждани търсят и което заслужават да имат в бъдеще”, добави Ковачевски.

Военната агресия на Русия срещу Украйна доказа, че трябва да има тясно сътрудничество между страните, особено между съседните страни, защото това тясно сътрудничество, което се отнася до всякакъв вид работа между две съседни държави – както в икономическата, така и в политическата и във всяка друга сфера на живота – означава, че шансовете за някакъв мащабен конфликт между тях са намалени, каза премиерът.

dnevnik.bg

снимка МВнР

Similar Posts