| | |

ДПС иска пълна проверка за паспортите на китайци и руснаци за фиктивни инвестиции

ДПС е готова със законови промени в Закона за бежанците за отмяна и на правото на постоянно пребиваване у нас за инвестиции, стана ясно от брифинг в парламента. След отмяната на златните паспорти ДПС настояват да не се дава статут на постоянно пребиваване на основание инвестиция. ДПС иска пълна проверка за паспортите на китайци и руснаци за фиктивни инвестиции

„Има многобройни доказателства, че през годините се е ширела корупция и използване на фиктивни документи, фиктивни инвестиции и редица чужди граждани, предимно от китайски и руски произход, са получавали постоянно пребиваване, без да е извършена инвестиция в България“, обясни Хамид Хамид. Той припомни, че от ДПС предлагат да бъде извършена пълна проверка на всяка процедура, за да се види кой как е манипулирал и колко граждани са влезли на това основание.

„По същество двата режима не се различават – гражданството и постоянното пребиваване дават еднакви права по свободно движение в рамките на ЕС“, подчерта и заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев. Той уточни, че управляващите са приели предложението на ДПС за гражданството, но са отхвърлили за пребиваването.

„Затова сега ДПС продължават процедурата в унисон с европейските изисквания, тъй като критиките на партньорите ни били идентични и за двете процедури“, коментира Цонев.

Относно факта, че става въпрос предимно за китайски и руски граждани, депутатът Хамид Хамид призна, че не може да си го обясни, освен с това, че има някаква схема, в която участват много лица.

„ДПС са изнасяли много сигнали. Виждаме напоследък, че някои са освобождавани от някои длъжности, там коментара ни е, че гущерът си реже опашката и опашката да проговори за двуглавлвия гущер“, призова Хамид.

Колегата му Йордан Цонев допълни, че повечето китайски и руски инвестиции влизат през едни и същи хора в последните години – през Асен Василев и кръга „Капитал“.

„Тепърва предстои да се разкрие мащабната далавера в Божурище, защото в нея са участвали и тези лица, които са подпомагали пряко тези съмнителни китайски граждани да попаднат на територията на България и ЕС“, увери Цонев.

От ДПС са подали сигнал в прокуратурата със списък от 160 лица с процедури за гражданство и постоянно пребиваване, но още не са получили отговор от прокуратурата.

„Очакваме подкрепа от всички, освен от привържениците на китайските специални служби“, изтъкна Хамид Хамид

tribune.bg

снимка БГНЕС

Similar Posts