| | |

Корнелия Нинова се притесни за кризата в коалицията, Митрофанова не трябва да бъде гонена

Напрежението между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ е притеснително. Това заяви по бТВ лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова.
Според нея кризата в коалицията е започнала заради избора на гуверньор на БНБ.

„И двамата кандидати не трябваше да бъдат партийно излъчени и депутати, а да се търси консенсус, а защо не е направено е въпрос към ИТН и ПП“, каза Нинова.

Корнелия Нинова определи като лъжи думите на Костадин Костадинов, че България изнася оръжие към Украйна.

“Искаме войната да спре. Няма как, когато искаме мир, да изнасяме оръжия, с които да се убиват. Не изнасяме оръжия за нито една от двете страни от Минското споразумение насам. Това е война. Осъждаме агресията и искаме мир и преговори”

Лидерът на БСП коментира и случая с оттеглянето на кандидатурата на Тодор Тагарев като министър на отбраната броени часове след като той беше номиниран за МО.

“Ние сме партии с различни програми и идеологии. Решението за Тагарев си го взе Петков. Ние изразихме позиция, че за нас кандидатурата е неприемлива, заради крайните му позиции. В този момент нямаме нужда от тях. Имаме нужда от спокойствие и защита на националния интерес на България. Вероятно Петков е направил консултация и с другите колеги”

“Имаме идеи за справяне с кризата. За нас темата с инфлацията е номер едно. Свиквахме икономика, финанси и социален съвет с предложение да обсъдим на първо четене няколко идеи. Предлагаме 3 посоки на движение, защото ни предстои актуализация на бюджета. Ако се намали ДДС на ток и парно и да видим какво ще се получи. Трябва да има помощ на работещите бедни с някакъв необлагаем минимум. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв.”, каза вицепремиерът.

Тя разкри, че в сряда е обсъждала с финансовия министър Асен Василев възможните варианти за справяне с кризата.

“ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но регулираните цени ще са по-ниски. Ние не слагаме готови числа. Искаме да го обсъдим. Разумни хора сме и не поставяме условия. Търсим консенсус в коалицията. Няма да давам оценка. Напрежение има и напрежението между ИТН и ПП е притеснително. От избора на гуверньор на БНБ започна това. Ние смятаме, че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, а трябваше да е банкер с тежест. Опитваме се да потушаваме това напрежение, а не да го засилваме”, обясни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че БСП ще продължи да иска минималната работна заплата да се увеличава и няма да се съгласи тя да бъде замразена до 2025 година.

“Споразумението за правителството се надявам да е основата, която държи правителството. Ние не спорим за постове, не предизвикваме скандали и не се караме за пари и договори. Тежки кризи са и споразумението трябва да е условието, което да изпълним. Кризата ще ни обедини, защото това е темата, която засяга по-голямата част от населението. Намаляването на ДДС на КЕВР ще помогне на икономиката, не само на крайната цена”, каза вицепремиерът.

Попитана дали руската посланичка у нас трябва да бъде прогонена от страната, Нинова отговори: “Митрофанова не трябва да бъде обявявана за персона нон града, защото това означава скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Това не е добре за националния ни интерес. Ние тенденциозно няма да подкрепяме санкциите срещу Русия. България не трябва да налага вето на доставките на газ и петрол от Русия. Това ще е голям удар по нас. Ние искаме да стабилизираме икономиката и да помогнем.”

Нинова заяви, че БСП е за връщане на гласуването с бюлетини, защото машинното гласуване ощетява нейната партия.

„Видяхме недостатъците на гласуването с машини. Да, то изчисти невалидните бюлетини, но доведе до ниска избирателна активност. Страхът от машинното гласуване доведе до ниска избирателна активност. Ние не сме достатъчно представителни и това е голям проблем. Нашите избиратели бяха засегнати в най-голяма степен от това. Ще дадем възможност на повече хора да гласуват“, каза Корнелия Нинова.

снимка МС

Similar Posts