| | | |

МВР ще обжалва съдебното решение, че задържането на Борисов е незаконно

Така мотивиран и на основание чл. 72, ал. 4 от ЗМВР, вр. чл. 172 от АПК, съдът
РЕШИ:
ОТМЕНЯ заповед Заповед за задържане на лице № 3286зз-4 от 17.03.2022 г., издадена от Ц К Й – на длъжност инспектор при ГД „Национална полиция“, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА.
ОСЪЖДА Главна дирекция Национална полиция да заплати на Б М Б, с ЕГН , сумата от 300 лева, представляваща направени по делото разноски за един адвокат.
ОСЪЖДА Главна дирекция Национална полиция да заплати на Б М Б, с ЕГН
, сумата от 10 лева, представляваща държавна такса за завеждане на делото.
Решението подлежи на обжалване пред АССГ в 14-дневен срок от съобщението до страните за изготвянето му.
РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Главната дирекция “Национална полиция” ще обжалва решение на Софийския районен съд от днес, който отмени заповедта за задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, като незаконосъобразна, съобщиха от МВР.

От Главната дирекция подчертават, че няма да коментират невлезли в сила съдебни решения.

На 17 март Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение.

Те бяха отведени от полицията по повод на образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Тримата обжалват пред съда заповедите си за задържане.

Според съда заповедта за задържане на Борисов не се базира на целта на закона, защото обективно е невъзможно заповед, страдаща от липса на задължителни реквизити и издадена за задържането на лице, за което няма годни данни за извършено от него престъпление, да осъществява целта на закона.

Самият Борисов реагира на решението на съда с почти същия пост, с който премиера Кирил Петков обяви задържането на лидера на ГЕРБ през профила си във Facebook: “Благодаря на българския съд! Няма никой над закона!”.

снимка Кадър

Similar Posts