| | | |

Сроян Михалев: В ротацията Денков-Габриел може да влезе и трето лице, ПП-ДБ няма да участваме

Не изключвам такава възможност. Единственото, което изключвам, е ПП-ДБ да бъде част от мнозинство, което подкрепя такъв вариант и такъв сценарий на развитие.

Така Стоян Михалев от ПП-ДБ отговори на въпрос на Нова тв дали е възможно при ротациите в правителството след акад. Денков и Мария Габриел да дойде Делян Пеевски.

Делян Пеевски се стреми да излезе от списъка „Магнитски”. Същевременно, Бойко Борисов се стреми пък да не влезе в този списък. Това са на пръв поглед обединяващи усилия, но те са разнопосочни. Много от публичните знаци, които виждаме, са продиктувани от тези интереси.

Има необходимост от такава роля – коментира той ролята на Пеевски като балансьор в сглобката сега.

Знам, че много хора се дразнят от това негово поведение. Ние сме парламентарна демокрация и зад избора на Пеевски стоят значителен брой избиратели. Ние нямаме отношение към тях, те го определят като фактор.

Така че той има правото да представлява тези хора и да защитава техните интереси или своя собствен, коментира още депутатът от ПП-ДБ.

Но така или иначе правителство и подкрепа с Пеевски ние не сме договаряли, каза още Михалев.

И напомни думите на лидера в оставка на ДПС Мустафа Карадайъ, който първоначално каза, че е абсолютно против каквото и да е правителство и такова мнозинство. Няколко дни по-късно нещо се случи и изведнъж той започна да говори други неща, допълни той.

От едната страна е ПП-ДБ, а от другата страна е ГЕРБ, но с много сериозен съпорт от ДПС и Пеевски – така депутатът описа “питата” на властта сега.

За реформите гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ са достатъчни, но има неща, които няма как да минат без допълнителна подкрепа. Но това не може да е залог.

Това правителство бе договорено така, че дори самата ротация да не нанесе големи персонални промени, а и да нанася такива, трябва да бъдат договорени между всички, коментира .

И напомни, че има конституционна процедура, чрез която се гласува за новия кабинет.

Това е една много трудна конструкция, която тръгна. И не е лесно всеки ден, допълни Михалев.

Ако отпаднат основанията за съществуване на това правителство, ние няма да участваме, уточни депутатът.

Очаквам тези предизборни страсти да се успокоят и да се седне на масата, но вече на принципна основа, а не аморфна опозиционност, коментира още Михалев.

Той бе категоричен, че не е възможно само ДБ да подкрепят правителство и да се разделят с ПП.

Нормално е да се обсъди дейността на отделните министерства през рамките на този мандат и да се вземат общи решения – ако някъде има проблеми, те да бъдат добре артикулирани, каза още Михалев.

Той отказа да оценява отделни министри.

Според мен се справят. Цялото правителство се справя в изключително трудна среда – и локална, и международна.

И на ГЕРБ не им е лесно – след тези резултати в техните структури има напрежение, трябва да бъдат успокоени хората.

Но трябва да се върнем към важните задачи и конкретните приоритети, които са затлачвани с години, коментира още депутатът от ПП-ДБ.

На въпрос ще падне ли правителството, ако влизането ни в Шенген не се осъществи, Михалев отговори:

„Ако си мислите, че е лесно управлението, това би било лековат прочит. Тези задачи са толкова сериозни, че не можем да го играем като сърдити деца. Предпоставките за влизането ни в Шенген са все повече налице. Можем ли точно сега да се разсърдим?”

„Погромът върху изборния процес дойде от нереформираните служби. Очаквам да се седне на масата за разговори на принципа на отговорността”, допълни той.

Той отново потвърди, че е невъзможно „Демократична България” да подкрепя състав на правителство с ГЕРБ и ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts