| | | |

Повдигнаха обвинение на кметът на Варна Иван Портних

От Окръжна прокуратура Варна потвърдиха, че кметът Иван Портних е обвиняем. Обвинението е заради казуса с канализационната тръба под Варненското езеро, с която имаше серия от аварии въпреки дадените 10 милиона лева европейски пари за ремонти.

Няколко видеоклипа, които показваха голямо количество умряла риба, изхвърлена на брега на Варненското езеро, бяха споделени в мрежите през май 2020.

От Окръжна прокуратура Варна потвърдиха новината, като заявиха, че сигналът за замърсяването на Варненското езеро е в прокуратурата още от 2020 година. Той е подаден от тогавашния лидер на левицата в града и настоящ депутат Борислав Гуцанов. Разследва се и некачествен ремонт на съоръжението, в следствие на което е възникнала авария, замърсила езерото и канала.

Разследването се води от следовател от Националната следствена служба, под наблюдението на прокурор от Варненска Окръжна прокуратура. Иван Портних няма да коментира обвинението лично, тъй като в момента тече разследване, казаха от общинския пресцентър.

“Във връзка с повдигнато обвинение на кмета на Варна Иван Портних, ви информираме, че към г-н Портних не е взета мярка за неотклонение.
В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предотврати замърсяване във Варненското езеро.
Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност, е официалната позиция на общинската администрация, разпространена до медиите днес.

Адвокат на варненския кмет по делото ще бъде депутатът от партията на Борисов и един от най-опитните варненски юристи, Бранимир Балачев. Другият му защитник ще бъде адвокатът на Бойко Борисов – Менко Менков, съобщи Балачев.

По думите му обвинението е за факта, че Портних не е съобщил на варненци за евентуално замърсяване на варненското езеро от т. нар. фекална тръба. Самият факт, че не е задържан, говори за това, че не става дума за нещо сериозно, коментира Балачев. По думите му до 10 май защитниците на Портних трябва да се запознаят с конкретиката в доказателствата по обвинението , което към момента се води по член 352 от НК. Отворени сме за съдействие и информация по случая , коментира още Балачев..

24chasa.bg

снимка Архив

Similar Posts