| | | |

Гечев: Антикризисните мерки на четворната коалиция са това, което прави целият Европейски съюз

Антикризисните мерки на четворната коалиция са това, което прави целият Европейски съюз. Без изключение – страните членки на ЕС значително увеличиха бюджетните разходи като антиинфлационна мярка.

Това коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на Нова ТВ.

„Растежът на доходите води до инфлация, ако изпреварва така наречената производителност на труда на един зает в икономиката. Или казано най-разбираемо – когато повечето пари, пуснати в обращение, нямат стоково покритие. Но в случая имаме”, подчерта той.

Гечев посочи още, че в цял свят ДДС е диференцирано и това се отразява на цените. Това е европейската практика, затова смята, че тази мярка ще има ефект. Но това зависи как ще се развива конфликта в Украйна. Депутатът от БСП обаче очаква да се свали цената на хляба и дори тя да се задържи. И призова да гледаме какво прави Европа, а не да въвеждаме мерки срещу тарикатлъка, който се проявява не само у нас.

Румен Гечев смята, че 2 млрд. лева, предвидени за пакета от мерки, няма да предизвикат инфлация. „При БВП около 140 млрд. лв. и при общи разходи 57 млрд. лв. как 2 млрд. ще предизвикат инфлация”, попита депутатът.

снимка Архив

Similar Posts