| | | | | |

Министър Сербезова с решение да се разруши паметник на културата, минерална баня на над 350 години

Съдбата на минералната баня в София изглежда решена, стана ясно от отговора, изпратен до Столица.bg от министерство на здравеопазването преди месец. Жителите на столичния квартал Княжево обаче не са съгласни с плановете тя да бъде разрушена, заяви пред БНР Любомир Стефанов

До Министерство на Здравеопазването бяха изпратени въпроси относно съдбата на Княжевската минерална баня. Министерството е собственик на сградата, която е най- старата минерална баня в София и е паметник на културата

По отношение на това, какви мерки се предприемат за възстановяване на сградата, която е в много лошо състояние, и правен ли е ремонт след подмяната на покрива през 2010г., от министерството отговарят:

“През август 2021 г. е сключен договор за извършване на следните строително-монтажни дейности по сградния фонд на Балнеолечебницата в кв. Княжево:

– разчистване на строителни и битови отпадъци, в т.ч. премахване на люпеща се мазилка от таваните на помещенията;

– цялостна ревизия на отводняването на покрива, включваща подмяна на водосточни тръби и улуци и техните фасонни части;

– организирана е цялата отводнителна система на покрива и заустването в канализационната мрежа;

– извършено е затваряне на съществуващи отвори по фасадата и счупени стъкла на прозорци.

Целта на извършените ремонтни дейности е да се преустановят течове и навлизане на атмосферни води вътре в сградата. Заустването на дъждовните води в канализацията осъществява превенция на основите на сградите, като ги предпазва от постоянни наводнения вследствие повърхностни води.

Осигурява се СОТ охрана на имота, за да се предпази от набези на случайни и недоброжелателни лица и респ. от разграбване на собствеността и увреждането ѝ.”

На въпрос предвид очакваната липса на средства, в какви програми е включена сградата като паметник на културата, и какво се прави към момента, за да се предотврати нейното саморазрушаване?

“За пълното възстановяване на банята и пускането й отново в експлоатация са необходими средства, с които дружеството не разполага. Имотът е неоперативен актив за болницата и ръководството не счита за целесъобразно да извършва скъпоструващи ремонти в него. Ръководството на лечебното заведение поддържа намерението си за продажба на имота”, се казва в отговорът на МЗ.

“Изготвянето на прогнозна стойност на евентуална инвестиция, без наличие на финансов ресурс и при наличието на несигурност и вероятност за бъдеща промяна в параметрите на имота, съответно и евентуалното ограничаване на възможностите за ползването му, на този етап водят до нецелесъобразността от изготвянето на проект”, казват от министерството на Сербезова

Сведения за минералната баня в Княжево има още от 17 век, от турския пътешественик, историк и поет Евлия Челеби. По това време Княжево се е казвало “Бали Ефенди” и името “Бали”се е запазило над 300 години. През 1881 година в чест на княз Александър Батенберг кварталът започва да носи името Княжево.

Банята е най-старата в София – възрастта ѝ е над 350 години, а новата ѝ част е изградена през 20-те години на миналия век.

Балнеолечебница „Княжево“ е въведена в експлоатация през далечната 1920 г. и е известна като Царската баня. В момента сградата тъне в руини, а за укрепването ѝ не са полагани грижи от години, въпреки категоричното становище на живеещите в квартала и въпреки факта, че сградата е паметник на културата.

Съгласно градоустройствен план от 1938 г. централната улица на Княжево трябва да бъде разширена, като това налага някои сгради да бъдат разрушени, заедно с част от самата баня. Това обаче не се случва, жителите на квартала изпращат писмо, с което успяват да убедят управниците на града в ценността на минералната баня. Точно същото се предвижда и в настоящия Общият устройствен план на София, коментира Любомир Стефанов.

“Как е възможно някой да поставя разширение на пътя пред нещо, което е толкова старо и ценно? Защото освен това, че ще загубим сградата, която е архитектурен паметник официално, има опасност за един от изворите, който се намира от другата страна на пътя и минава под самия път. При евентуално разширение и реконструкция на този път, има огромна опасност водната жила отдолу да бъде нарушена и ние да изгубим част от водата, или тя да бъде замърсена”, каза пред БНР Стефанов.

Във фейсбук група вече имат план как да се действа оттук нататък. Той включва всички законоустановени действия, които може да се предприемат, включително и протести, каза Стефанов.

“Няма да дадем тази баня!”, заяви той, като допълни, че преди сто години хората са били изправени пред същия проблем и са успели да запазят минералния извор за поколенията, и сега явно трябва да се преборят по същия начин. “За съжаление, управленската липса на дългосрочна визия и откровена глупост, ако позволите да я нарека така, защото за мен е точно такава, не е от днес. Аз смятам, че ще успеем да се преборим, дай Боже”, категоричен е Любомир Стефанов.

снимка Столица

Similar Posts