| | | |

И Гърция с натиск София незабавно да се откаже от ветото за Скопие

И Гърция се присъедини към европейските чиновници, които смятат, че преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Атина призовава това да се случи незабавно, каза гръцкият външен министър Никос Дендиас, който посети Скопие за ден.

“Ние сме уверени и дълбоко вярваме, че преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Това е посланието, което предаваме на нашите европейски съюзници през цялото време, и нашата постоянна заръка. Трябва да е ясно, че ще дадем подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония. Ние сме до вас по пътя към Европа”, каза Дендиас.

Македонският президент пък коментира, че между управляващи и опозиция в Скопие има консенсус българите да бъдат включени в конституцията на страната. “Защо да не включим българи в конституцията си? Но искаме това да бъде обвързано с краен срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, касаещо българското малцинство”, посочва Пендаровски в интервю за “Евронюз Албания”. Според президента на Северна Македония няма нито един случай в историята на Европа, в който една държава принуждава друга държава да приеме нейния прочит на историята.

По-рано той заяви, че българската позиция за Македония е от комунистическите времена.

“Мисля, че България по-скоро изразява позицията на българското общество. Това е дълго отстоявана позиция на техните политици и историци, произхожда още от комунистическите времена. След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, започнаха да говорят за Македония като за изфабрикувана нация, създадена по чудо с указ от Тито и т.н.”, заяви Пендаровски в интервю за “Евронюз България”. Според него исканията на България са доста по-спорни, отколкото били тези на Атина. Защото гърците никога не поставили под въпрос македонския етнически произход. Никога не им казали: Вие не сте македонци. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем, пише 24 часа.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас (вдясно) Снимка: Пресцентър на правителството на Република Северна Македония

Similar Posts