| | | |

Асен Василев каза кой стои зад закона „Магнитски”, очаквано оплю Борисов

„Доколкото знам танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там”.

Явно е, че има напрежение. Може би, дебат, който е разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва. Българският парламент е жив и не е скучен и мисля, че това е здравословно.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в “На фокус” по Нова тв.

“По-добре да има разгорещени спорове, отколкото да няма николко. Случката в Битоля бе среден пръст и за България, и за Македония. Това е просто още едно възпламеняване на страсти, което пречи на Външните министерства и комисиите. Палежът според мен не е насочен срещу България и Македония, а срещу това да се намери разбирателство”, допълни той.

“Истината е, че проблем има и той не може да се замете под килима. Има едно постоянно питане: “До къде стигнахте с Македония”. Изнервящо е, но не е натиск. Никой не ни заплашва. Но всяка една среща започва и завършва с това. Това е, така да кажем, мека форма на натиск.

Проблематичното е това, че искат да се разберем и да се отпуши процеса, но не България трябва да се разбере с Македония, а ЕС трябва да се разбере с Македония. Трябва да се приеме българската позицията – проблемите с българите там и езикът на омразата. Докато няма по-широко разбиране на позицията ни, няма как България да вдигне ветото”, каза още Василев по темата с казуса за Северна Македония.

Той заяви, че има работна група, която подготвя закона “Магнитски” за България.

“Единият е Законът за прилагане на европейските санкции, а другият е при налагане на санкции да защитим икономиката си. Аз смятам, че това е буря в чаша вода. Ако има такива закони, трябва да има обществено обсъждане, да влезе в Министерски съвет, да се гласува от парламента. Тези текстове са много далеч от закон.

За да стане нещо фашистко, трябва някой да го приеме. България трябва да защити икономиката си и банковата си система от санкциите. Ние имаме банки в ЕС, които са затворени в следствие от санкциите. Дали ми харесва или не ми харесва и как е правено римското право, ако САЩ сложат санкции, това означава, че достъпът на някои банки е отрязан”, допълни финансовият министър.

“Г-н Борисов спекулира много с дълга. Той е с 2 млрд. по-нисък, отколкото беше към 31 декември. Дългът на България намаля, въпреки кризите. Имаме да връщаме едни 3 млрд. от времето на Борисов и ако изтеглим сега, лихвите ще са по-малко, отколкото ако изтеглим тогава. До края на годината общо са 7 млрд. лв.”, каза той.

“Когато г-н Борисов беше арестуван, имаше фойерверки. Кой ще бият с камъни, той да си направи сметката”, отговори Василев на коментара на Борисов, че народът ще бие с камъни правителството на “Продължаваме промяната”.

Василев коментира и приемането на еврото у нас.

“В момента БНБ трябва да има еврово обезпечение, за да напечата 1 лв. Ние сме се отказали от собствена парична политика. БНБ не може да печата левове и да изкупува дългове на правителството. Еврото е прието, когато сме приели борда и сме се отказали от суверенитет. Ние не сме в стаята, когато се вземат тези решения и е било предвидено като временно състояние. За момента сме в чакалнята”, каза той.

“Българинът няма да обеднее от приемането на еврото. Курсът е фиксиран. Ако провеждахме самостоятелна политика, щеше да е друг разход. В момента всичко в България е свързано с еврото. В плана е казано, че над година ще приемаме еврото”, допълни Василев.

“Нека Теменужка Петкова отговори дали е празнувала рождения си ден в Русия. Няма проблем с нея да се видим в съда. Танкерите се разтоварват в момента и си ползваме газ оттам. Основната истина, която казах е, че формулата на “Газпром” е драматично над 110 лв. Тя е била министър на енергетиката и е договаряла това ценообразуване и това ми се струва голяма манипулация”, завърши той.

снимка Кадър

Similar Posts