| | | |

Анализатор разкри как ГЕРБ ще пусне по пързалката ПП и ДБ на вота

В България либералите сега се виждат с един гърди напред, но точно затова те могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло.

Това предупреди в интервю за БНР Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан”.

Според него българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло.

“И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите”, предупреди Симеонов.

Той смята, че Паметникът на Съветската армия е “много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП”, защото за тях е “жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини”.

“Ако вместо дневния ред статукво-промяна наложиш дневния ред Изток-Запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно.

Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно.

Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята на тези избори, второ – пускат тебе по пързалката.

Кой губи от това”, попита Първан Симеонов.

“Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена”, коментира експертът.

Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ срещу БСП от 2017 г., “с ярката поляризация”, когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

“Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът като види везната, излиза и я наклонява в едната посока, решава ребуса”, заяви политологът.

Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея, отбеляза още Симеонов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts