| | | |

Ще си дадем ли гаубиците, ракетните системи и минометите на Украйна

Ако България удовлетвори искането на украинският посланик Виталий Москаленко и изпрати в Киев своите тежки гаубици, ракетните системи за залпов огън (РСЗО) и 120 мм миномети, ще падне боеспособността на армията ни.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от „Продължаваме промяната“ проф. Благовест Белев, който е и заместник-председател на комисията по отбрана.

На въпроса не се отваря отново дебата в Народното събрание след официалното искане на украинския посланик той отговори, че предстои да видим, но засега нямало такава заявка. Писмото, което е изпратено до Министерството на външните работи, е адресирано до там, добави професорът.

„Ако ни бъде поискано такова оръжие, Народното събрание ще се заеме с тази задача, но на този етап решението е такова, каквото бе преди около месец с декларацията на парламента – предоставят се средства за самозащита на населението, на армията и се одобрява решение за ремонт на украинска военна техника“, заяви Белев.

„Ако има такава необходимост, ще бъде проведена дискусия, но аз лично не вярвам, тъй като парламентът се е произнесъл достатъчно ясно – дал е мандат на правителството и не виждам основание за някаква ревизия. Въпросът е приключил“, добави той.

След като водещият цитира премиера Кирил Петков, който бе казал, че каквото поискат украинските му партньори, щели да гледат да го направят, ако е във възможностите им, Белев заяви:

„Ние сме част от коалиция и знаете, че всички решения, които се вземат, се обсъждат на коалиционен съвет. Този въпрос изисква решение в по-широк формат. Засега нямам информация да се планират подобни дискусии“.

„Това, че украинският посланик разполага с информация за нашата армия не изненадва никого. В съвременния свят все по-малко тайни има. По някакъв начин информацията за въоръжението ни е станала публична“, добави той.

„Не бих казал, че цялата армия има възможност да се превъоръжи, като предоставим старата съветска техника. Ние разполагаме с това оръжие, което е важно за способностите на българската армия. Извеждането на тази техника от състава й, означава намаляване на способностите й, а не автоматично въоръжаване с нова техника“, коментира професорът.

„Ние даваме това, което имаме възможност. На този етап не мисля, че може да дадем тази техника, която визира украинският посланик“, добави той.

Заплахата на Рогозкин за удари с ядрени ракети по страната ни е част от хибридната война. Русия ни възприема като слабото звено в съюзите, в които участваме. Това означава, че политиката ни трябва да е значително по-твърда и последователна.

снимка Архив

Similar Posts