| | | |

Кмет скочи на Кирил Петков: Защо се отнасяте лошо с местната власт

Защо имате лошо отношение към местната власт?

Това попита кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), премиера Кирил Петков.

Двамата са имали среща на четири очи, на която председателят на Сдружението, когото наричат министър на местната власт, е поставил 4 проблема.

Общините не присъстват в готвената актуализацията на бюджета, а кметовете остават нечути, че от октомври се очертава голям недостиг на средства за детски градини и социални услуги, които предоставят грижи на нуждаещи се.

“Две са нещата, които трябва в спешен порядък да да бъдат разгледани – за компенсациите за електроенергията и възнагражденията на администрацията. Преговорите с МФ са от началото на 2022 г., НСОРБ е подготвило подробен разчет за отражението на новите сметки за енергия върху бюджетите на общините. Тези разходи ще надхвърлят с 90 млн. лв. сметките на общините от 2021 г. За местната власт проблемът е особено важен, тъй като обхваща не само уличното осветление, но и отоплението в детски заведения, училища, социални услуги, старчески домове и пенсионерски клубове и др. Още в началото на есента общините ще усетят остър недостиг на средства”, предупреди Панов.

Липсата на адекватни заплати не позволява да бъдат задържани качествени специалисти в областта на строителството, архитектурата, информационните технологии, киберсигурността и в редица други направления в общинските администрации. Заплатите са три пъти по-малки спрямо тези в министерствата и бизнеса. В бюджета за 2022 г. са налични 297 млн. лв. за “Ефективно управление и оптимизация на публичния сектор” и настояването на общините е те да бъдат разпределени не само в държавните структури. От 107 000 държавни служители, малко над 26 000 работят в общините, затова НСОРБ предлага 1/3 от средствата по това перо на бюджета, да бъдат насочени към общините – за ефективно управление, а това да бъде ясно дефинирано в актуализацията. Общинските служители предоставят 2/3 от публичните услуги в страната, съобщава Марица

снимка Кадър

Similar Posts