| | | |

Новият командващ британската армия призова всеки войник да е готов за война с Русия

Новият началник на Генералния щаб на Великобритания Патрик Сандърс смята, че страната му трябва да изгради армия, способна да победи Русия. Генерал Сандърс казва, че новата британска армия трябва да бъде готова за война в Европа.

“Сега е наложително да изградим армия, способна да се сражава заедно с нашите съюзници и да победи Русия в битка. Ние сме поколението, което отново трябва да подготви армията за война в Европа”, каза той, цитиран от в. “Индипендънт”.

Сандърс отправи призив към всички служещи войници да бъдат готови да се бият в Европа с руската армия в потенциална Трета световна война.

Като началник на Генералния щаб Сандърс ще ръководи най-малката британска армия от 300 години насам, след като правителството скоро ще намали числеността ѝ до 73 000 души. Армията губи и около 800 бронирани машини и 80 танка Challenger 2, въпреки обещанието на Борис Джонсън “да не намалява въоръжените ни сили под никаква форма”.

Междувременно руските сили се опитват да напреднат към Харков, каза съветник на украинския министър на вътрешните работи.

Ситуацията северно от Харков, втория по големина град в Украйна, е доста трудна.

“Русия се опитва да направи Харков фронтови град”, каза украинската национална телевизия Вадим Денисенко.

Преди това украинският президент Володимир Зеленски обеща да отвоюва частите от Южна Украйна, окупирани от руски военни, предаде ДПА.

“Няма да предадем юга на никого”, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение малко след като се върна от посещение на фронтовата линия в южната част на страната вчера. Той обеща да отвоюва “всичко, което ни принадлежи”. Украйна също така ще си възвърне безопасния достъп до морето, добави той. Зеленски се зарече и че Украйна ще направи всичко възможно, за да възобнови износа на храна от пристанищата си, веднага щом това може да бъде извършено безопасно с международна помощ.

Руски войски превзеха голяма част от Южна Украйна малко след началото на войната, припомня ДПА. Те превзеха цялото украинско крайбрежие около Азовско море и части от украинското черноморско крайбрежие. Русия вече анексира Крим през 2014 година. Руски командир обяви през април, че иска да превземе цялата Южна Украйна до оспорвания Приднестровски регион в съседната Молдова.

снимка Кадър

Similar Posts