| | | |

Турция трябва да направи своя избор и да реши какво иска, обяви Франция

Турция трябва да направи своя избор по въпроса за интеграцията в НАТО на Швеция и Финландия, в противен случай има риск да се повдигнат въпроси относно нейното поведение в алианса. Това заяви френската външна министърка Катрин Колона в интервю за в. “Журнал дю диманш”, предаде Франс прес.

“Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг е на първа линия, но Турция е тази, която трябва да реши какво иска, изправена пред отговорностите си. Иска ли тя засилване на Алианса или е против това?”, заяви Колона.

“Турция е важен член на алианса. Финландия и Швеция направиха исторически избор. Присъединяването на тези две страни в НАТО ще бъде плюс за нашата сигурност в Европа. Тези страни положиха усилия в техните разговори с Турция”, подчерта Колона, предаде БТА.

Въпреки разговорите миналия понеделник в Брюксел между Турция, Швеция и Финландия, бързо деблокиране на ситуацията във връзка с кандидатурите на двете страни в алианса се очертава сложно. Анкара обвинява двете държави, че са дали подслон на активисти на Кюрдската работническа партия, дефинирана като терористична организация от Турция и от западните ѝ съюзници. Анкара казва още, че в двете страни има и привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен, заподозрян, че е организирал опита за преврат през 2016 г.

Similar Posts