| | | |

ПОЗОР: Майната и на демокрацията! Да живее Диктатурата на “Промяната”

Депутатите от “Продължаваме промяната”, ДБ, “Има такъв народ” и “Възраждане” провалиха с процедурни хватки и последната надежда на българските граждани да имат право на избор при гласуване.

Това се случи, след като народните избраници от четирите парламентарни групи отказаха да си удължат работното време и да разглеждат точката в дневния ред за промени в Изборния кодекс и връщане на хартиената бюлетина.

След като близо 2 месеца в правна комисия предложенията на ГЕРБ и БСП за връщане на хартиената бюлетина не се вкарват за разглеждане в Комисията по конституционни и правни въпроси по едноличното решение на председателя от ПП Милен Матеев, се наложи опозицията да внесе въпросните промени директно в зала.

Това се случи, след като народните избраници от четирите парламентарни групи отказаха да си удължат работното време и да разглеждат точката в дневния ред за промени в Изборния кодекс и връщане на хартиената бюлетина.

Според правилника на Народното събрание всяка първа сряда на месеца се разглеждат законопроекти, внесени от опозицията. За тази сряда предложението на ГЕРБ беше да се разгледат двете предложения за промени в Изборния кодекс. Вместо това да се случи обаче, депутатите от сутринта влязоха в измислени караници, а почти целият работен ден премина в четене на доклади за дейността на омбудсмана на Република България.

В края на работния ден от БСП и ГЕРБ предложиха удължаване на работния ден до гласуване на предложените от опозицията законопроекти. с 118 гласа “против” и “въздържал се” обаче депутатите на ПП, ДБ, ИТН и “Възраждане” отхвърлиха идеята за удължаване на работното време.

Така законопроектите за промяна в Изборния кодекс няма да се разглеждат в пленарна зала. Или поне не до началото на месец август, когато в първата сряда опозицията отново ще може да ги внесе. Дотогава обаче или парламентът ще бъде разпуснат от президента заради невъзможност да се избере ново правителство, или ще излезе в отпуск.

Другият вариант предложенията да стигнат до зала е да минат първо през комисия, което очевидно нарочно не се допуска от хората на “Продължаваме промяната”. Така с процедурни хватки всъщност се отнема правото на българите да имат право на избор при гласуване и да избират дали да дадат своя глас с машина или хартиена бюлетина.

Миналият четвъртък членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесоха в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български граждани срещу задължителния машинен вот.

Комитетът се отправи в сградата на Народно събрание за срещи с политически лидери и депутати. Разговаряха с Десислава Атанасова от ГЕРб и Цвета Караянчева, с председателя на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, както и с председателя на ДПС Мустафа КАрадайъ.

От инициативния комитет потърсиха за среща представители на “Продължаваме промяната”, от партията на Кирил Петков и Асен Василев отказаха. Депутатите на “Демократична България” също отказаха диалог. При опита на Инициативния комитет да се срещне с БСП, в стаята на социалистите нямаше нито един депутат.

От комитета обещаха, че ако не се гласуват промените в Изборния кодекс, те ще преминат към събиране на подписка за организиране на референдум.

Similar Posts