| | | |

И египтяните поискаха да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония

Според преброяването от 2021 г. в Република Северна Македония живеят 3504 българи, 2406 египтяни, 2145 хървати, 1023 черногорци.

С възможността да бъде „отворена“ конституцията на страната, за да бъдат вписани в нея българите, а според премиера на страната Димитър Ковачевски и хърватите и черногорците, и египтяните в страната днес поискаха да бъдат вписани в преамбюла на основния закон в страната, предаде БТА.

„Всички граждани и общности, живеещи в (Република Северна) Македония, трябва да бъдат равни без каквато и да е дискриминация и особено на базата на това, че не са споменати в преамбюла на Конституцията“, пишат от египетската общност.

„Припомняме, че общността на египтяните в РС Македония е автохтонна на Балканите, със собствена идентичност и самосъзнание, със оставени значителни следи в материалното и културно наследство, както и факта, че членовете на тази общност дават своя градивен принос за развитието на страната ни, като се започне от Илинденското въстание, през национално-освободителните борби и конституционните промени през 2019 г., както влизането на Република Македония в НАТО през 2020 г.“

Това пише в искането на сдруженията на египтяните в страната, позовавайки се на Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, заключителния акт на ОССЕ, Конвенцията на Съвета на Европа и други международни документи.

снимка Архив

Similar Posts