| | | |

За танго са нужни двама: Ще играят ли ПП и ДБ с общи листи на изборите

Предсрочните избори чукат на вратата през октомври и някои от досегашните коалиционни партньори обмислят да се явят заедно на вота в опит да привлекат повече избиратели.

Сред дясноцентристките формации усилено се говори, че е възможно “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да отиват на изборите с общи листи. Това беше намекнато и от един от лидерите на ДБ и председател на “Да, България” Христо Иванов.

От “Демократична България” са готови да разговарят с “Продължаваме промяната” за съвместно явяване на евентуални предсрочни парламентарни избори, заяви съпредседателят на дясното обeдинение, но уточни, че подобен разговор все още не е воден.

“Ние смятаме, че има смисъл за общо явяване на избори между “Демократична България” и “Продължаваме промяната”. И от наша страна вратата е отворена за подобен разговор. Той още не е воден, не сме тръгнали към избори. И все пак за танго трябват двама, нали така”, коментира Христо Иванов.

“Демократична България” обаче е една от политическите сили, които може да получи от президента третия мандата за ново правителство в рамките на сегашния парламент.

По-особено мнение изрази някогашният кандидат-лидер на ДСБ и активист на партията Цецка Бачкова. ДСБ също е част от “Демократична България”.

снимка Архив

По въпроса за евентуално съвместно явяване на ПП и ДБ тя вижда технически рискове.

“Първият от тях е реденето на листите. ДБ е коалиция от три партии – това се е случвало трудно и досега. Вторият риск е традицията нашите избиратели, десните, да гласуват с преференции. Това отключва братоубийствена война и създава разделителни линии за по-нататъшната работа на тази коалиция”, коментира Бачкова.

Според нея управленската коалиция не успя да покаже желание за реформи и осъществяване на тези реформи. Би имало смисъл в това едно технократско правителство да задвижи тези реформи, смята представителката на ДСБ.

Според Цецка Бачкова голяма част от десните избиратели се чувстват непредставени в политиките на правителството, затова и при тях се натрупва криза на недоверие, а дясното е разпокъсано от години.

“Много трудна беше тази коалиция. Не бих казала, че имаше добра възможност за координация на политиките с членовете и симпатизантите на партията. Широки формати на допитване до членовете и симпатизантите не са провеждани”, каза още Цецка Бачкова.

Тя допълни, че голяма част от избирателите на ДСБ не са очаквали коалиция с БСП. Цецка Бачкова не смята, че коалиция с ГЕРБ е възможна след предсрочните избори, пише Лупа

снимка Архив

Similar Posts