| | | |

Скандалът се разгаря: Полша настоява Шолц да обясни думите си за “преразглеждане на границите”

Ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Павел Солох поиска от Германия да изясни думите на канцлера Олаф Шолц относно възможността за преразглеждане на границата между двете страни.

По-рано германският канцлер заяви на церемонията по връчването на медийната награда M100 в Потсдам в присъствието на бившия ръководител на Европейския съвет и настоящ лидер на полската опозиция Доналд Туск, че не би искал някой да “рови в учебниците по история, за да прави ревизионистични промени на границите”.

Полските медии свързаха тези думи с конфликта около изплащането на обезщетение на Варшава, въпреки че Шолц подчерта в речта си, че границата “е определена завинаги след сто години история”.

В ефира на Полското радио Солоч заяви, че “съвпадението не е случайно” и че думите на Шолц наистина са свързани с продължаващия спор между държавите.

Според него, за да се възстанови доверието, “от самия канцлер трябва да дойдат дълбоко изясняващи думи”.

“Ако не, имаме право да тълкуваме това като сигнал, може би не като заплаха, а като демонстрация, че “това сме ние, това съм аз, това правителство е гаранция, че този въпрос няма да бъде повдиган”, добавя ръководителят на ведомството.

Преди няколко години в Полша беше повдигнат въпросът, че Германия трябва да плати репарации на страната за нанесените щети по време на Втората световна война.

Тази седмица полският Сейм подкрепи резолюция, в която се настоява за репарации. Преди това полските власти заявиха, че очакват 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара) от Берлин.

От своя страна германското правителство отговаря, че не възнамерява да плаща нищо на Полша.

Берлин смята, че репарациите, които Варшава е получила, са достатъчни и че няма причина да се поставя под въпрос отказът на Полша от тях през 1953 г.

Представител на германското външно министерство също потвърди, че Берлин смята въпроса за репарациите за приключен. В същото време Германия продължава да носи политическа и морална отговорност за Втората световна война, добавя той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts