| | | |

Медведев: Отказът на Украйна и НАТО да признаят Крим за руски е системна заплаха

Отказът на Украйна и НАТО да признаят властта на Москва над Крим е “системна заплаха” за Русия. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев, цитиран от “Ройтерс”.

Ако някоя друга държава, било то Украйна или страни от НАТО, смята, че Крим не е руски, тогава това е системна заплаха за нас, изтъкна той пред ветерани от Втората световна война, цитира news.bg.

“Това е пряка и явна заплаха, особено предвид случилото се с Крим. Крим се върна в Русия”, допълни Медведев.

Изявлението му дойде ден, след като представителят на Управлението за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки допусна, че украинските войски могат да използват високоточни американски ракетни системи за залпов огън HIMARS за удари по руски цели в Крим.

Крим е от особено стратегическо значение за Русия, тъй като в Севастопол на югозападното крайбрежие на Кримския полуостров е разположен щабът на нейния Черноморски флот.

На 23 февруари 2014 г. именно в Севастопол се проведоха проруски демонстрации. На 27 февруари руски войски без отличителни знаци превзеха Върховния съвет (парламента) на Крим и други стратегически обекти на полуострова. Това доведе до инсталирането на проруското правителство на Сергей Аксьонов в Крим, провеждането на референдума за статута на Крим и обявяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 г.

Този референдум не беше признат от повечето страни в света. Русия официално включи Крим като два руски федерални субекта — Република Крим и федералния град Севастопол на 18 март 2014 г. След анексирането Русия увеличи военното присъствие на полуострова и използва ядрени заплахи, за да затвърди новото статукво.

снимка Архив

Similar Posts