| | | |

Росен Желязков и Жечо Станков с огромен успех в страна, която ще ни вкара в клуба на богатите

България и Швейцария имат съществен потенциал за развитието на двустранните икономически отношения.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с президента на Националния съвет на Швейцария Ерик Нусбаумер.

Председателят на парламента е на посещение в Конфедерация Швейцария по покана на швейцарския си колега.

В българската делегация е и председателят на Групата за приятелство България-Швейцария и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Жечо Станков.Швейцария е важен икономически партньор на България, отбеляза Росен Желязков.

снимка: Парламент

По думите му България отчита допълнителни възможности за задълбочаване на сътрудничеството по линия на икономическите отрасли с висока добавена стойност и за привличане на повече швейцарски инвестиции.

От интерес за потенциалните инвеститори от Швейцария биха били бързо развиващите се сектори на националната ни икономика, сред които научни изследвания, интегриране на нови технологии, иновации, информационни технологии, цифрови платформи, каза още Росен Желязков.

България и Швейцария имат традиционно добри, прагматични и ползотворни двустранни отношения и динамично сътрудничество в контекста на отношенията ЕС – Швейцария, заяви председателят на Народното събрание.

Той отбеляза, че българският парламент е заинтересован от активизиране на парламентарното сътрудничество и учредената Група за приятелство с Швейцария е предпоставка за по-голяма динамика на двустранните парламентарни контакти.

Оценяваме високо помощта, предоставяна от Швейцария в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения ЕС, заяви Росен Желязков.

Тя се използва успешно в областта на науката, научните изследвания и развойната дейност, ИТ сектора и новите технологии, борбата с корупцията, посочи той.

Председателят на парламента благодари и за постоянната подкрепа на Швейцария по отношение на присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Ще положим всички усилия, за да приключим процеса на преглед на присъединяването възможно най-скоро, подчерта той.

Росен Желязков отбеляза, че България и Швейцария поддържат интензивно сътрудничество в областта на науката, иновациите и развойната дейност.

Очакваме с интерес първите научни достижения на Института по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ /INSAIT/, в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария – ETH (Цюрих) и EPF (Лозана), подчерта председателят на парламента.

По думите му разчитаме той да привлече учени от световна класа в областта на компютърните науки и изкуствения интелект и да спомогне за подготовката на лидери в областта на високите технологии.

Председателите на парламентите на България и Швейцария отново потвърдиха категоричните позиции на двете страни, които остро осъдиха пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Ние сме напълно ангажирани със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руската военна агресия срещу Украйна и с осигуряването на съвместната ни стратегически важна подкрепа за Украйна, подчерта Росен Желязков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Парламент

Similar Posts