| | | |

Експерт: Правителството и “Булгаргаз” задълбочиха газовата криза у нас

Със задълбочаването на газовата криза в Европа капацитетите на терминалите за регазификация на втечнен газ изчезнаха, защото всички търговци се ориентираха натам.

Това обясни пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

снимка Архив

Възможностите тези седем танкера, анонсирани от премиера да се разтоварят на някой от трите терминала – двата в Турция и единия в Гърция, вече са твърде ограничени, каза той.

Според експерта страната ни е трябвало да реагира по-рано.

Преговори трябваше да са започнали още с началото на войната в Украйна или през април, когато “Газпром” спря доставките за България. Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели, изтъкна Стайков в предаването “Преди всички”.

“Няма да вземем идеалното решение, защото го няма и трябва да се търсят алтернативи.”

Дебатът е доминиран от политически изказвания, експертните са изключение. Има постоянни нападки, трупа се политически капитал, но това не помага да разрешаване на ситуацията, посочи Калоян Стайков.

Никой не е казал, че един дългосрочен договор трябва да покрива пълните количества, които са ни необходими, коментира икономистът. По думите му има много варианти, но “Булгаргаз” трябва да излезе от този навик да осигурява над 90% от количествата от един доставчик”, защото така се превръща в пощенска кутия, а ситуацията вече е различна.

Стайков е на мнение, че “Булгаргаз” има доста пасивно поведение и не са направени достатъчно решителни стъпки.

Относно газовата връзка с Гърция икономистът смята, че “нямаше нужда да се залагат нереалистични срокове”, които след това да не се изпълнят, но изрази надежда възможно най-скоро да влезе в експлоатация.


Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Similar Posts