| | |

Скандал тресе Варна! Портних взима главата на главния архитект

Кметът на Варна Иван Портних поиска оставката на главния архитект на общината Виктор Бузев до края на деня.

Това съобщи на извънреден брифинг днес самият градоначалник.

Той посочи няколко причини за решението си.

Сред тях са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивността на Бузев по отношение на ключови за града проекти като Дупката в центъра, превръщането на къщата на Антон Новак в Морската градина в музей, както и по отношение на опазването на сградите – паметници на културата.

“Преди години си стиснахме ръцете, обещанията и плановете бяха едни, а към днешна дата виждам, че голяма част от тези неща не се случват, напротив – проявяват се ясни тенденции, които не отговарят на моите представи за развитието на Варна.

Презастрояването в определени зони на града е факт. От няколко години подробните устройствени планове и разрешителните за строеж са във функциите на главния архитект и резултатът е видим.

Липсва комуникация между него и обществеността”, изброи кметът.

Той посочи, че претенции към работата на Бузев имат и браншовите организации заради липсата на организация в работата на Експертния съвет по устройство на територията.

“Този помощен орган, създаден за урегулиране на първия етап от инвестиционните проекти, прилага двойни стандарти – едни преписки се придвиждат бързо, а аналогични са бавят дълго, което поражда подозрения в бизнеса”, каза Портних.

Той допълни, че е установил и случаи, в които главният архитект е действал в разрез с вътрешните правила и е отнемал правомощия.

Като пример Портних посочи издаденото от Бузев разрешително за преместваеми обекти към ресторант “Хоризонт” в Морската градина, без да има право на това.

След проверка на настоящия областен управител и сигнали от депутати случаят се разследва от прокуратурата.

Идентичен е случаят със стотиците незаконни бараки на Златни пясъци.

“През последните дни в разрез със становищата на юристите и публичната ми позиция, главният архитект направи опити да подпише разрешенията за поставяне на преместваемите обекти”, изтъкна Портних.

Иван Портних обобщи, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts