| | | | |

След 13 години заседания Софийският градски съд се произнесе за Вальо Топлото

След 13 години заседания Софийският градски съд призна бившият шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров за виновен за пране на пари. По второто обвинение – данъчни престъпления, давността е изтекла.

Делото е в съдебна фаза от 3 септември 2009 г., а на 4 август 2022 г. завърши на първа инстанция в Софийския градски съд. Срещу него има четири дела. Той беше осъден на три години затвор за безстопанственост.

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен и като Вальо Топлото, беше осъден от Софийския градски съд на 7 г. затвор за пране на 12 млн. лев

Преди дни прокуратурата поиска средното наказание, което е около 10 години затвор. Той имаше няколко обвинения, затова по едното получи 6 години затвор, по другото 7, после по друго пак 6 години, и накрая съдът наложи най-голямото, а именно 7 години.

Делото започна преди 13 години, през септември 2009 г. Сега приключи на първа инстанция. Прането на пари е било осъществено чрез сделки, купуване на ценни книжа, предоставяне на финансови кредити в евро, продажби на ценни книжа на капиталовия пазар и други.

Сделките, които са многобройни, са извършвани през периода 2000-2006 година и са свързани с австрийски сметки. Затова имаше и съдебни поръчки до Австрия.

Съдия Петя Крънчева обяви присъдата след 10,30 часа в зала 14 на Съдебната палата в София. Преди да каже наказанието, повече от час тя изброяваше сделка по сделка, а те бяха десетки на различни стойности – 20, 50, 70, 92 хил. евро и т.н. Горе-долу в продължение на петте години Валентин Димитров е извършвал минимум по няколко сделки на месец.

Обвинението на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ е за пране на 12 млн. лв. Имаше и за данъчни престъпления в размер на 2 млн. лв. Това обвинение обаче е отпаднало по давност.

Заедно с него беше подсъдима и майка му Цеца Димитрова, но тя почина през 2011 г.

Любопитен детайл е, че Димитров, който през годините смени много адвокати, вече се явява със служебен защитник поради невъзможност да плаща. Той е безработен.

През годините срещу него се водеха четири дела. Той влезе вече веднъж лежа в затвора за три години, защото харчил пари на парното за джет, джакузи, синьо сирене, шоколад, сладкиши и други подобни. По едно от делата – за валутни престъпления, е окончателно оправдан. Във ВКС друго от делата чака решение.

Второто дело беше прекратено след поправка в закона, третото е за длъжностно присвояване и е във Върховния съд. Първото обвинение срещу Вальо топлото беше повдигнато през 2006 година.

Днешното решение може да бъде обжалвано пред апелативния съд, пише 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts