| | | |

С БОДРА КРАЧКА КЪМ КРЕМЪЛ: Кабинетът спира членството ни в ОИСР

Борбата на няколко кабинета за участието ни в престижната организация щяла да бъде ревизирана от Гълъб Донев

С бодра крачка към искане РФ да стане попечител на България служебното правителство на Гълъб Донев предприе първите си стъпки към тази цел.

Това следва от отмяната на постановлението, с което България трябваше да започне директния процес по членството си в престижната Организация за икономическо сътрудничество и развитие – броени седмици, след като страната ни получи дългоочакваната “зелена” светлина за участието си там от Париж.

Не е ясно какво нередно е видяло правителството на Гълъб Донев в одобреното от кабинета “Петков” Постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

То е прието на заседанието на правителството на 13 юли тази година. Сега се иска неговата отмяна (на решение по т.6 от протокол №29 от заседание на МС на 13 юли 2022 г.), съобщава “Медиапул”.

Eто какво гласи решението от днес на кабинета “Донев”:

Поради важността на решението за организацията и координацията на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, правителството ще го разгледа отново на следващо свое заседание.

Постановлението е представено от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев в рамките на предишния кабинет.

Той посочва, че почти всички министерства са участвали в изработването на “този изключително важен за нас документ”. Напомня, че той е бил заложен като “основополагащ документ и в Коалиционното споразумение” на четворната коалиция.

Това постановление е свързано с началото на разговори за присъединяване към ОИСР. Поканата от Париж бе получена на 25 януари от Съвета на ОИСР на ниво министри. На 10 юни правителството одобри Пътната карта за процеса на присъединяване на България.

С началото на разговорите за членство започва и нова фаза във взаимодействието на България и ОИСР, която има своите специфични условия и изисквания.

Скоростта на присъединителния процес до голяма степен ще зависи от ангажимента и способността на българската администрация да предоставя бързо исканата от ОИСР информация във всяка една фаза на разговорите и да предприема своевременни действия в съответствие с направените препоръки, вкл. за промени в законодателството при необходимост, посочва зам.-външният ни министър Васил Георгиев.

По думите му добре работещ координационен механизъм ще има ключово значение за поддържането на добро темпо на присъединителния процес, предвид неговия хоризонтален и междусекторен характер.

Постановлението на Министерски съвет стъпва върху създадения през 2017 г. постоянно действащ междуведомствен координационен механизъм за присъединяване на България към ОИСР под председателството на министъра на външните работи, казва Васил Георгиев.

С постановлението се предвижда създаване на организация и координация за разпределение на отговорностите, и начина на взаимодействие между институциите. Предвижда се още създаването на междуведомствени работни групи по всяка една от областите, които ще бъдат обект на задълбочен технически преглед от страна на ОИСР.

Постановлението определя функциите на междуведомствения координационен механизъм и начините на взаимодействието му с Министерски съвет с цел провеждане на единна национална политика на България по въпросите, свързани с процеса на присъединяване към ОИСР.

Предвидена е гъвкавост в процеса на вземане на решения, както и механизъм за разглеждане на въпроси, които са от компетентността на повече от едно министерство или ведомство, по което не е постигнато съгласие в рамките на междуведомствения координационен механизъм, посочва Васил Георгиев.

По думите му процесът на присъединяване предвижда в кратък срок България да предостави документа – първоначален меморандум, в който като страна кандидат да изложи своята изходна позиция спрямо всички действащи тематични правни инструменти на ОИСР в сферата на дейността ѝ.

Нашата цел е този документ да бъде изработен и предоставен във възможно най-кратък срок, за което би допринесло и съществено приемането на настоящото Постановление на Министерски съвет, казва зам.-министърът на външните работи, припомня “Медияпул”.

А днес кабинетът “Донев” го отмени.


Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Similar Posts