| | | | |

Дружката на Черепа и помощничка на Рашков осъди Бойко Борисов, била получила разстройство

Две съдебни дела спечели Елена Фичерова – бившият шеф на кабинета на още по-бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Едното е срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е осъден за клевета от Фичерова заради изказване от трети юни миналата година, с което той намесва името й. Другото дело е срещу антикорупционната комисия.

Елена Фичерова беше назначена за началник на кабинета на Рашков по времето, когато той беше част от служебното правителство на Стефан Янев. Т

я е била сред учредителите на партията на Божков – “Българско лято”, влиза и в листите. Впоследствие обаче е заличена. Но имено тази част от биографията и стана повод за нападки към служебния кабинет.

Фичерова води дело срещу Борисов за 10 000 лв. заради пресконференция от трети юни 2021 година, на която Борисов я оклеветил, без да я назовава по име, но казвайки, че е началник на кабинета на министъра на вътрешните работи. Думите му са:

“Вчера си е подала оставката. Кога, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение”.

За решението на съдия Гергана Колева съобщава сайтът “Euractiv”. В исковата си молба Фичерова твърди, че неверните твърдения на бившия премиер целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на “този, който я е изпратил там”.

Пред съда тя казва, че изявлението я е накарало да изпита притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Защитата на Борисов твърди, че лидерът на ГЕРБ не е посочил изрично Фичерова, като той дори не я е визирал.

Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

Софийският районен съд приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че думите на Борисов са провокирали “адапционно разстройство” у Фичерова ( характеризира се с тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности”.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. От това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts