| | | |

Бойко Борисов с рокади, размества в ГЕРБ местни партийни шефове и знакови лица

Преди вота бивши министри и настоящи кметове трябва да избират – ако останат координатори, няма да участват в избори

Подмладяване на лицата на ГЕРБ е започнал лидерът на партията Бойко Борисов като част от стратегията за предстоящите на 2 октомври избори.

Една от мерките на Борисов е депутатите вече да не заемат високи партийни постове в местните структури

Заради това и знакови лица от парламента, кметове и бивши министри е трябвало да избират – дали ще се кандидатират за народни представители тази есен, или ще изпълняват функции в партийните организации.

Последна пред този избор е била изправена бившата министърка на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя избрала отново да е листите за депутати на 2 октомври. Затова в петък бе обявена смяната ѝ като областен координатор на ГЕРБ за Враца.

Постът в региона се поема от Красен Кръстев, който нямал амбиции за парламента.

Смяната бе обявена от Аврамова във фейсбук.

“Продължавам активната си работа като политик. Ще използвам натрупания опит и експертиза за решаване на възникналите в последната една година кризи в държавата, за изпълнение на важните за Северозапада проекти, за по-добър живот в област Враца”, написа тя.

Бившата министърка бе областен координатор на ГЕРБ дори докато участваше в изпълнителната власт.

Преди седмици пред дилемата да запази ли поста си на областен координатор бе изправен и кметът на Бургас Димитър Николов

В този регион досега той бе областен координатор, но предаде поста на Иван Алексиев от Поморие.

Според високопостоставени партийци плановете на Борисов за Николов не изключвали след като догодина приключи четвъртият му мандат начело на Бургас, той да бъде включен в националната политика.

Димитър Николов бе част и от първото голямо разместване в ГЕРБ, което Бойко Борисов предприе след първите избори през 2021 г.

Тогава ГЕРБ победи, но с недостатъчно гласове, за да успее да състави правителство. А месец след вота Борисов свика национална партийна конференция, на която с постовете си на зам.-председатели на ГЕРБ се разделиха знакови кметове като Димитър Николов и Йорданка Фандъкова.

Бургаските делегати на конференцията единствени гласуваха против предложението на Бойко Борисов – нещо, което в ГЕРБ почти никога не се случвало.

Николов остана в Изпълнителната комисия на партията.


Подобен е бил казусът и за бившия кмет на Пловдив и депутат в 47-ото народно събрание Иван Тотев, за когото наскоро се разбра, че няма да е в листата за следващия парламент, а в нея се завръща Вежди Рашидов. Тръгнаха дори слухове, че причината е амбицията му пак да е кандидат за кмет догодишна, но той самият преди два дни отрече.

Тотев сам е избрал да остане областен координатор на партията за Пловдив.

Личен избор е направил и проф. Асен Балтов, но той няма общо с партийното ръководство, а със собственото му желание.

Бившият шеф на “Пирогов” няма да е в листите за 2 октомври, след като този месец спечели делото за незаконното му уволнение от болницата като хирург и се върна на работа. Сега предпочитал да си почине от политиката и да се отдаде на медицината.

Изборът депутат или партиен шеф обаче не е поставен на всички знакови лица, става ясно от номинациите на местните структури.

В Кърджали например отново е издигната бившата шефка на парламента Цвета Караянчева, която оглавява областната структура на ГЕРБ.

Намерение да продължи активното си участие в политиката на национално ниво обяви и бившата социална министърка и депутатка Деница Сачева, която ръководи партийната организация в Добрич.

Областната координаторка на ГЕРБ в Сливен – бившата земеделска министърка Десислава Танева, също се готви да води листата за региона.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts