| | | | | |

Нов СКАНДАЛ: Нинова в основата на брутална схема за източване на “Кинтекс” всеки месец с огромни суми

Частни фирми пререждат „Кинтекс“ за стока от ВМЗ Сопот – неустойка от 200 000 лв. на месец грози държавния търговец.

За това алармира бившият шеф на дружеството, водещ куп дела срещу ексикономическата министърка Корнелия Нинова Александър Михайлов.

снимка Архив

Той разкри брутална схема, при която вече заявени и платени оръжейни доставки от “Кинтекс” не се осъществяват и се бавят с по 6 месеца, което води до изплащането на огромни неустойки от държавното дружеството заради неизпълнение на клаузи по сключените му договори.

“По 53 530 лв. на седмица или над 212 00 лв. на месец неустойки е заплашен да плаща „Кинтекс“ заради невъзможност да достави в срок боеприпаси поръчани преди повече от половин година!

Това са поредни безобразия и щети, причинени от назначеното от Корнелия Нинова ръководство на ВМЗ, което приоритизира частни фирми за сметка на държавния интерес”, уточнява Михайлов. И дава хронологията на събитията, заради които се стига дотук:

“През м. януари тази година „Кинтекс“ възлага на ВМЗ поръчка за артилерийски боеприпаси и заплаща съответния аванс.

Преди да бъде уволнен от Нинова, директорът на предприятието инж. Гецов потвърждава предсрочна доставка още през м. юли и съобщава, че към 9 февруари част от количествата вече са произведени (вижте официалното писмо).

От юни обаче, по разпореждане на Корнелия Нинова, в завода е назначен неизвестният за никой в бранша и без един ден опит в производствено предприятие – Иван Иванов.

От този момент нещата се преобръщат и постоянно 1-2 частни фирми изпреварват „Кинтекс“ и всички други клиенти на завода при получаването на продукция, въпреки че техните поръчки са направени месеци по-късно.

Произведеното количество снаряди, за което се пише в писмото от 9 февруари, мистериозно изчезва!

Логично изниква въпросът защо се случва всичко това? Отговорът е много ясен – защото в момента има огромно търсене на пазара точно за тези артилерийски изстрели, които се ползват интензивно в боевете в Украйна.

Поръчките за тези стоки са толкова много, че само срокът за доставка има значение за клиента, защото по време на война, боеприпаси се купуват „на всяка цена“ в прекия и преносен смисъл на този израз.

Така частни фирми, които пререждат „Кинтекс“ в последните 2 месеца, генерират големи печалби, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да плаща неустойки и дори да се компрометира пред традиционен негов клиент.

Поредна схема в системата на Министерството на икономиката и индустрията, за която ще плащаме всички ние: българските граждани”, алармира бившият директор на “Кинтекс”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts