| | | |

ДАНС с писмо до ЦИК: Да не се използват IT експертите на ПП и ДБ за предстоящите избори

Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които досега са работили с машините по граждански договори с ЦИК е препоръчала Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), научи “Труд” от свои източници в агенцията.

От ДАНС са предупредили ЦИК с писмо, че участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес.

Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта – на 22 август.

На 16 август “Труд” публикува обширен материал със заглавие : “Машините си имат партия”, в който се съобщава, че IT-експерти, свързани с ПП и ДБ, назначава ЦИК, за да инсталират софтуера на машините за изборите.

Източници на “Труд” от МВР съобщиха, че публикацията ни е предизвикала изключително внимание сред агенти на ДАНС, които са направили проучване на изнесените факти и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете,

които би създало назначаването на зависимите от партийни интереси IT-експерти, които участват в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им – т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина.

Любопитна подробност е, че за обучението на въпросните компютърни специалисти са платени 150 000 лв.

От бивши членове на ЦИК “Труд” научи, че до 2019 г. за експерименталния машинен вот от комисията са ползвали трима професори – двама от Софийския университет и един от БАН.

След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади експерти и тихомълком били промушени хора, свързани главно с “Да, България” и инициативата “Правосъдие за всеки”.

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по граждански договори от ЦИК нови компютърни специалисти гръмна миналата година, през лятото заради Атанас Шарков.

Оказа се, че е бил съветник на Стефан Янев в качеството му на служебен премиер, а след това бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент.

Шарков сам напусна ЦИК, но предложи един от фирмените си съдружници – Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт” АД).

Другите двама препоръчани по същата линия и взети по граждански договори да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов.

Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата се очаква да е кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”.

С ЦИК граждански договор е имал и Александър Александров, който е управител в компанията “Таксистарс”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съдружник в друга фирма с брата на Атанас Шарков – Александър. Още един активен симпатизант на ДБ – Николай Цонев е бил в договорни отношения с ЦИК.

За членовете на ЦИК темата с писмото на ДАНС се оказа деликатна и нежелана за коментар.

В сряда министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е направил предложение комисията да използва преподаватели от вузовете, в които има факултети по информатика. В ЦИК вече правели списъци на такива преподаватели.

Юристи, които следят проблемите около машинното гласуване, коментираха пред “Труд” че случайният принцип на разпределяне на делата е направил Лозан Панов, докладчик във ВАС по жалбата на ДБ срещу решение на ЦИК от 16 август.

От ДБ настояват да се гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Общи екипи на ДАНС, МВР и прокуратурата са записани в Изборния кодекс

“Честността на изборите е от компетентност на различни институции, никоя институция не е силна, ако е сама. Прокуратурата ще изпълни своята част от работата, която е от нейна компетентност, а това е – борбата с т. нар. изборни престъпления”.

Това каза вчера главният прокурор Иван Гешев. Той и заместниците му имаха работна среща с представители на ЦИК, на която са заявили, че магистратите са готови да си взаимодействат с комисията в рамките на законовите им правомощия.

Както писа “Труд”, прокуратурата предложи на МВР и ДАНС отново да работят заедно в Национално междуведомствено звено, каквото съществуваше до миналата година, когато Бойко Рашков отказа участието на МВР.

В сряда служебният вътрешен министър Демерджиев също отказа, като се мотивира с Изборния кодекс и продължи лошата традиция на предшественика си Бойко Рашков.

“Няма да коментирам служебния вътрешен министър, разпоредбите на Изборния кодекс са категорични, а и в крайна сметка, ако прочетете внимателно становището на МВР, то е, че не трябва да се издава съвместна заповед, но не и че не може да се осъществява такова взаимодействие.

Такива общи екипи (щабове), както е записано в законовото определение, са изрично предвидени в Изборния кодекс. Не виждам някакъв проблем да съществуват със заповед или без заповед, важното е да се върши работа в интерес на българските граждани”, добави Гешев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts