| | | |

След дъжд – качулка: Арестът на Борисов беше необмислена стъпка, целяща публичен ефект

Българо-турската граница е несигурна и ненадеждна, а мерките на служебното правителство са пожарникарски. Българската система за сигурност е недофинансирана, а оттам нататък няма система за кадрово окомплектоване.

Това каза съпредседателят на “Демократична България” и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов в сутрешния блок на Нова тв.

Проблемът с българо-турската граница не е от вчера. През годините не бяха взети адекватни мерки. Има огромен контингент от млади хора, които търсят реализация в Западна Европа.

За така нареченото преградно съоръжение бяха излети една камара милиони левове. Гърците направиха много по-късно на гръцко-турската граница ограда. Там обаче пиле не може да прехвръкне, защото е направена качествено.

В България опънаха една телена мрежа. Трябва с жива сила да бъде пазена границата.

Българската система за сигурност е недофинансирана. Няма система за кадрово комплектуване. По времето на Борисов в системата за сигурност се назначаваха не подходящи експерти, а удобни хора, които да обслужват режима му.

МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната. Шефовете на най-важните служби в сигурността се назначават от президента и изпълняват неговата воля. Той не носи отговорност обаче те се отчитат пред него.

МС няма контрол върху тях. Това трябва да се промени. Този, който носи отговорност, трябва да има пълното право и свобода да определя хората, с които ще изпълнява задачите”, каза Атанасов.

Той допълни, че за 6-7 не са били предложни законопроекти, от които има нужда, за да стане реформа в системата за сигурност.

“А системата има нужда от реформа на начина, по който се управлява. МС отговаря за сигурността за сигурността в страната, а шефовете най-важните служби се назначават от президента.

И както се вижда, изпълняват неговата воля. Този, който носи отговорност, трябва да има пълната свобода да определя хората, които ще изпълняват тези задачи”, каза още Атанасов.

В отговор на въпрос за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше обявен за незаконен, съпредседателят на ДБ заяви, че това е било ясно от самото начало за всички юристи.

“Това беше необмислена стъпка, която целеше да предизвика публичен ефект. Борисов трябва да бъде разследван и съден, но трябва да стане при обща работа на всички органи – органите на изпълнителната власт, но и прокуратурата”, обясни Атанасов.

„Борисов има невероятна способност да манипулира. Той наистина трябва да остане в миналото, запушва българската държава”, каза още той.

По отношение на идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република, съпредседателят на ДБ заяви, че Трифонов е виновен за буксуването на парламентарната република.

“Парламентарната република буксува и тя буксува от години. Трябва се обясни на хората – това, което предлага Трифонов, не може да стане. Член 1 на конституцията казва, че България е република с парламентарно управление.

Слави Трифонов е един от виновните за буксуването на републиката. През цялото време на кабинета “Петков” ИТН саботираха всяка една стъпка”.

От „Демократична България” препотвърдиха позицията си, че страната ни не трябва да преговаря с „Газпром” за доставки на газ.

Партията иска да се проведе разследване защо България избра да изгради газопровода известен като „Балкански поток”, който е разклонение на „Турски поток”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts