| | | |

Асен Василев се жегна, отговаря на ГЕРБ за газа и обвини служебния кабинет

Служебният кабинет вместо да потвърди останалите 5 танкера, затрудни държавата и я вкарва в енергийна криза. Няма как слотовете да са се оскъпили с такава драстична цена. Слотовете струват между 5 и 10 евро на мВтч.

Това каза Асен Василев в ефира на NOVA.

По думи на бившия финансов министър България е била подсигурила топлина за зимата – “договорихме 7 танкера както пълния капацитет на азерския газ.”

Чух няколко изречения на Георг Георгиев и поредната лъжа. Добрев нещо е писал във Фейсбук. На пазара има всякакъв газ. Това, което Булгаргаз направиха, е да подсигурят танкери, които да се разтоварят в Гърция.

Правени са търгове с фирми. Който е дал най-ниска цена – купуваме газ.

Всеки ден си плащахме заявка към Газпром и получавахме „нула“ газ, поясни Асен Василев. Направихме първи крачки, договорихме 7 танкера и пълните количества азерски газ да тръгнат от първи юли. След това имахме два работни дни, за да подсигурим слотовете.

Не разбирам защо служебния кабинет не потвърди останалите пет слота.

“Това, което имахме към края на нашето правителство, беше едностранно нарушение на договора от страна на “Газпром експорт”.

Плащанията по договор се правят в долари в “Газпром експорт банк”. Парите бяха приемани и връщани.

Защо трябва да сме зависими от това, което се случва, след като клиентът си е получил парите от нас”.

Относно бъдещи преговори с “Газпром”, Асен Василев заяви, че България всеки ден си е пращала заявката към руския енергиен монополист, а сме получавахме нищо.

“Важно е да продължим с “Ди Джи Енерджи” и с ЕК, защото възможностите за договаряне за количества са значително по-добри”, каза още Василев.

И изрази надежда новото правителство да продължава да прави заявки за газ всеки ден, за да сме изправна страна по договора,

“Защо военният министър се занимава с газ – все едно финансовият министър да се занимава с военното оборудване за армията”, каза още Асен Василев във връзка с думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов, че България може да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с “Газпром”.

А във връзка с предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република, бившият финансов министър заяви, че това няма да помогне на България да живее по-добре.

“По-важно е да си довършим работата, която почнахме”, каза още той и даде пример с казуса при “Капитан Андреево”.

На “Капитан Андреево” успяхме да запушим корупционния канал за отровни храни, но това трябва да продължи. Това са реални факти от БАБХ.

Преди да се смени контрола на границата и да влезе в БАБХ 400 хил. тона продукти с пестициди над нормите са стигнали до нашите салати, портокалови сокове и всичко, което сме яли”, обясни Василев.

“Тук не става въпрос за пари, а за храната, която ядем. И която ни прави нацията с най-големите ракови заболявания в света”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts