| | | |

Опасност! Ето как “Промяната” умишлено застраши живота на хиляди!

Заради изваждането на проекта за язовир „Падеш” край Клисура от Националния план за възстановяване и устойчивост, от Продължаваме промяната застрашиха живота на стотици хора в Карловско.

Заради обилните валежи от сутринта падна мостът на р. Стряма при с. Богдан, а дигата на реката е скъсана на 2 места. Наложи се евакуация на хора.

В Плана за възстановяване изготвен от ГЕРБ, язовир „Падеш“ трябваше да бъде изграден между село Розино и Клисура. Проектът за това съоръжение датира от началото 60-те години.

Той е бил съживяван почти всяко десетилетие оттогава, но е бил отлаган заради липса на средства.

Язовирът е трябвало да изпълнява ретензионна функция, за да събира водите от реките Падеш и Белещица, които са в Средна гора.

Тези две реки са най – големия приток на река Стряма. При обилни валежи и пълноводие, заради притоците, реката става стихийна и застрашава населените места по пътя си.

Според експертите планинските потоци ще могат да зареждат язовира напълно поне 2-3 пъти годишно.

Изграждането на язовир „Падеш” можеше да реши проблемите с водоснабдяването на Клисура, селата Розино и Христо Даново, Сопот, чак до Карлово и село Васил Левски, каза бившият изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева. Още през 2017 г.

ГЕРБ започва възраждането на язовир „Падеш“. Средства за изграждането му са осигурени с Плана за възстановяване и устойчивост.

„Изграждането на този язовир беше единственият начин да се реши проблемът с р. Стряма, както и да се осигури водоснабдяването в региона.

Правителството на Продължаваме промяната извади от НПВУ всички проекти на „Напоителни системи“, което спря и изграждането на язовир „Падеш”.

За ПП беше важно да направят завод за батерии, но не и да се погрижат за живота на хората в Карловско“, заяви Динева.

От година и половина не са извършвани и дейности по превенция и защита от вредно въздействие на водите /ОПВВ/.

По време на управлението на ГЕРБ се извършваха ежедневни обходи и минимум два пъти в годината почистване на речните корита, каза Снежина Динева и допълни, че над 6 млн. лв. допълнителни авансови средства са изразходени от „Напоителни системи“ по дейността ОПВВ, но без да са изразходени за тази дейност, а за други.

В последствие тези средства ще трябва да се връщат.

От ПП са „изчегъртали“ целия компетентен състав на ръководни позиции в региона – за хидротехнически участъци и хидротехническите райони.

„Тези хора познават съоръженията. Познават нрава на самите реки. В момента са назначени хора, които нямат никаква представа от дейността на дружеството“, каза още Снежина Динева.

В НПВУ, изготвен от ГЕРБ, в частта „Напоителни системи“, която от ПП извадиха, беше включено освен напояване, но и отводняване и превенция и защита от вредното въздействие на водите. С това се засяга националната ни сигурност, животът и здравето на хората.

Сега са засегнати инфраструктурата, имуществото на хората, земеделските земи, заяви бившият изпълнителен директор на „Напоителни системи“.

„През 2018 г със средства по ОПВВ беше извършен авариен ремонт на горната част на дигата на река Стряма.

Сега липсата на отговорно отношение и ангажираност към съдбата на хората се стигна до днешната ситуация. За да се контролира водосбора трябва да има работещи съоръжения по пътя на реките, почистени корита, за да се осигури проводимостта.

Ако реката беше добре почистена и постоянно наблюдавана, нямаше да се стигне до тази криза. Ние денонощно бяхме на терен при критични ситуации, а през последната година това липсва“, каза още Динева.

Всички предложени проекти в НПВУ за отводняване, бяха най – належащи за превенция от бедствия, чието състояние сега застрашава земеделските земи и инфраструктурата.

Според експерта след наводнението на Карловско днес, заради инерцията на събралата се вода, има опасност и за индустриалната зона на Пловдив./ Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts