| | | | |

Нора Митрофанова поздрави българите и размаха пръст на русофобите

Принудени сме да отбележим, че русофобски нагласените граждани на България продължават да правят неща, недостойни на жителите на тази прекрасна страна, изтъкват от дипломатическото представителство

“Честит празник, приятели!”

Това написаха във Фейсбук от руското посолство в София по повод Деня на Съединението и малко по-късно се оплакаха от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София.

Ето какво пишат още от дипломатическата мисия на РФ у нас:

През нощта срещу 6 септември за пореден път беше цинично осквернен паметник на Съветската Армия в София. Монументът беше залят с боя, а една от гранитните плочи е разчупена на парчета.

Принудени сме да отбележим, че русофобски нагласените граждани на България продължават да правят неща, недостойни на жителите на тази прекрасна страна. Война срещу паметниците е подло и безчестно дело, показател на низка култура и историческо безпаметство.

Бихме искали да припомним и за поетите от България ангажименти по запазване на съветските воински мемориали

– както го изисква чл.14 на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. и чл.10 на Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г.

Призоваваме всички лица, имащи отношение към направеното, да спрат позорната практика на оскверняване на паметниците.

Разчитаме, че монументът на Съветската Армия в София оперативно ще бъде приведен в достоен вид.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts