| | | |

Провъзгласяват Чарлз III за крал. Най-възрастният престолонаследник се възкача на престола

Бъкингамският дворец съобщи, че заседанието на Съвета за наследяване на престола, който ще обяви сина на Елизабет Втора за нов монарх, ще започне в Лондон в 10:00 ч. местно време

Чарлз Трети ще бъде провъзгласен днес за крал на Великобритания.

Бъкингамският дворец съобщи, че заседанието на Съвета за наследяване на престола, който ще обяви сина на Елизабет Втора за нов монарх, ще започне в Лондон в 10:00 ч. местно време.

Седемдесет и три годишният Чарлз Трети автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 други страни и територии, включително Канада, когато майка му почина на 96-годишна възраст.

Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

Във Великобритания се очаква ритуалът по провъзгласяване на възкачването на Чарлз Трети на трона след смъртта на майка му – кралица Елизабет Втора.

Това става по време на среща на така наречения Съвет за възкачването, на който по традиция присъстват членове на Тайния съвет – съветници на монарха, действащи министри и бивши премиери. Ще присъства и синът на краля – принц Уилям.

За първи път ритуалът, който ще се състои в двореца Сейнт Джеймс, ще бъде предаван пряко по телевизията.

Първото предизвикателство пред новия британски крал Чарлз Трети ще е да опази единството на самото кралство. Това мнение изрази в интервю за БНР политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън, като отчете огромната обществена тежест, която имаше починалата кралица Елизабет Втора.

“По време на нейните 70 дни на трона британската трансформация беше невероятна – от империя в постимперска сила, от бяла нация в многонационална, мултиетническа, многорасова и мултирелигиозна нация…

Присъединяването към ЕС и излизането от него. През цялото това време тя осигуряваше усещането за стабилност. Така че от голяма важност е дали крал Чарлз Трети ще съумее да бъде, както майка си, същата спойка, която държи Обединеното кралство цяло.”

Обявен за престолонаследник едва на 3-годишна възраст, Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън – Уиндзор трябваше да чака цели 70 години, за да стане крал. След смъртта на майка си Елизабет II новият 73-годишен британски монарх влиза в историята като най-възрастния човек, който някога се е възкачвал на трона.

Крал Чарлз Трети направи вчера първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания. Речта му беше излъчена наживо по телевизията. Той обеща да служи на британците с вярност, уважение и любов и да поддържа конституционните принципи на страната.

Единствено днес, в рамките на 10-дневните възпоменателни събития в памет на кралицата, знамената в страната ще бъдат вдигнати отново високо.

Същевременно хиляди продължават да се стичат пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит пред Елизабет II

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Ройтерс

Similar Posts