| | | | |

Георги Вулджев: Георги Ганев от ДБ манипулира фискалните данни по безсрамен начин

Георги Вулджев, фейсбук

снимка Архив


Никога няма да спра да се изумявам колко низко могат да паднат политиците. Дори такива, които преди да влязат в политиката са били (или поне са изглеждали) честни и принципни личностни.

Георги Ганев от “Демократична България” е може би най-скандалното (лично мое) разочарование в това отношение.

Разочарование, което окончателно се бетонира с последната му публикация, в която сравнявайки фискални показатели се опитва да докаже, че управляващата коалиция, от която беше част, е водела по-фискално отговорна политика от последното управление на ГЕРБ.

Това е пълна лъжа, която за да представи като истина. Ганев манипулира данните по безсрамен начин.

Възможно най-ясно обяснявам:

Рамката на цялото му сравнение са фискалните показатели към края на първо тримесечие 2021 с тези към края на второ/началото на трето тримесечие 2022.

Още на този етап трябва да се отчете, че:

1)В първото тримесечие на 2021 БВП все още падаше на годишна база, все още излизахме от рецесията причинена от пандемията. От друга страна, към средата на тази година сме имали 5 поредни тримесечия на ръст на БВП.

2)Януари и февруари 2021 имахме дефлация, което има отрицателен ефект върху данъчните приходи, от началото на 2021 имаме двуцифрена инфлация, което има много положителен ефект върху данъчните приходи.

3)Безработицата се покачваше и стигна 6.3% през 1-во тримесечие 2021, а през 2-ро тримесечие 2022 падаше и достигна 4.7%. Очевидно е, че за фискалните показатели по-ниската безработица е плюс.

Накратко, макроикономическата ситуация в началото на 2021 сама по себе си предразполага към по-лоши фискални показатели отколкото ситуацията в средата на 2022.

Това сега да имаме по-добри/подобряващи се фискални показатели трябва да се очаква по принцип, дори БЕЗ НИКАКВА ПРОМЯНА във фискалната политика. Тоест, дори ГЕРБ все още да си бяха на власт и да водеха непроменена фискална политика.

Това е първата голяма манипулация на Ганев, от която зависят всичките му сравнения.

Сега нека адресирам някои конкретни твърдения точка по точка:

“ГЕРБ завари в началото на 2017 преразпределение от 33.7% и остави в началото на 2021 преразпределение от 41.6%. Следващите управления завариха тези 41.6% в началото на 2021 и оставиха… 40.1% в средата на 2022.”

Ганев дали е чел Бюджет 2022, който самият той гласува? Може би е пропуснал да забележи, че в него планират преразпределението за цялата 2022 да достигне 43% от БВП?

После четем още:

“ГЕРБ завари в началото на 2017 бюджетен излишък от 1.1% и остави в началото на 2021 бюджетен дефицит от 4.6%. Влошаване на бюджетния баланс от 5.7 процентни пункта за 4 години.

Следващите управления завариха тези 4.6% дефицит в началото на 2021 и оставиха… 1.9% дефицит в средата на 2022. Подобряване на бюджетния баланс от 2.7 пункта за 5 тримесечия.”

Сравняваме данни за дефицита на изхода от рецесия и период на много ниска инфлация и дори дефлация, с такива след 5 тримесечия растеж и висока галопираща инфлация почти една година. Браво, много обективно! Обясних вече защо това е неадекватно.

Същото се отнася и за сравнението му на данните за съотношението на държавния дълг към БВП.

Пълна трагедия.

Цялата публикация е толкова долна манипулация, че е направо обидна за икономическата наука. Опичайте си акъла, тези които се чудите за кого да гласувате, за да има здрав икономически разум в следващия парламент.

Георги Ганев вече със сигурност доказа, че не е вашия човек.

ПП: Да не говорим, че управляващата коалиция, от която Ганев беше част бетонира като перманентни именно някои от най-вредните за фиска политики, които ГЕРБ въведе в Бюджет 2021 под формата на уж “кризисни” социални плащания.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts