| | | |

Ще има ли кабинет? Асен Василев обяви при какво условие ПП ще се коалира с ГЕРБ

Оценката е по-слаба от това, което очаквахме и това, което изследванията показваха, но сме достатъчно силни, за да бъдем добра опозиция.

Това заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев пред bTV.

Той заяви, че има две причини ПП да не иска да преговаря с ГЕРБ.

“Артикулирахме обещанието ни, което е, че ще водим по-социална политика от ГЕРБ. По-важното е, че ние искаме да водим една изключително безкомпромисна политика, що се отнася до върховенство на закона и всички хора, които са бъркали в кацата да бъдат разследвани и да понесат силата на закона.

Няма смисъл. По-важното нещо е, че гражданите направиха ясен избор. Те казаха, че предпочитат управлението на ГЕРБ.

Попитаха ни дали ще правим обща група с ДБ, но това е подмяна на вота”, категоричен е той.

“Имахме горе-долу толкова депутати, колкото имат ГЕРБ. Водихме много тежки разговори и преговори. От едната страна бяха БСП, а от другата страна бяха ДБ.

Имаше приказки, че коалицията е безпринципна, но и трите партии искахме парите да не стигат до конкретни фирми, а до гражданите.

Когато ИТН казаха, че не искат да следват тази политика, коалицията се пропука и правителството падна с внасянето на вот на недоверие от ГЕРБ”, припомни Василев.

“Нека видим всички хора на ГЕРБ, срещу които има спрени и смачкани разследвания. Нека бъдат оттеглени от партията, включително г-н Борисов. Това няма как да стане, защото видяхме, че хората им дадоха мнозинство.

Даването на самопризнания отнема един час. Ако са извършили престъпление и искат да се чувстват като партия, нека го направят. Това е условието ни”, заяви той.

Василев каза, че ПП ще вземе втория мандат, ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство и ще започне да преговаря първо с БСП и ДБ.

“Сега преговорите ще бъдат още по-тежки. Безпринципни мнозинства не трябва да се съставят. Това, което ви казвам, е че преди да има мнозинство, трябва да има съгласие по ясна политика.

Това не е само сглобка от депутати. В един момент ще стане ясно дали ГЕРБ и ДПС са готови да се прочистят като партии, но до този момент не виждам как ще работим с тях.

Не е наша работа да поставяме условия на тези партии. Ще говорим с тях, когато не са управлявани от хора, които са крали от държавната каса и тн.

Когато се прочистят, може би, ще станат нормални партии. Основният проблем е, че този процес не започна в последната една година. Имаха възможност, но това не се случи.

Сега народът очевидно харесва обещанията им. Надявам се от днес бензинът да падне с един лев, както обещаха”, посочи съпредседателят на Продължаваме промяната.

Василев заяви, че все още не знае дали ПП ще преговаря с партията на Стефан Янев, защото не се знае кои личности от партията влизат в парламента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts