| | | |

Кирил Ананиев: Викаме финансовия министър в петък. България не е била в такова тежко състояние от 1997 г ВИДЕО

Такова тежко финансово състояние на държавата не е имало от 1997 година.

Това заяви представителят на ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев след срещата в парламента за бюджета, която бе свикана по инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова.

снимка Кадър

ГЕРБ ще предложат да бъде изслушан служебният финансов министър, за да запознае депутатите със състоянието на икономиката.

Ще имаме 6.8% дефицит за 2023 г. и ще ни са необходим 12 милиарда дълг, заяви Делян Добрев. Всички партии трябва да поемат своята отговорност, допълни той.

Няма да подкрепим нито един друг председател на парламента освен Росен Желязков, подчерта от своя страна Кирил Ананиев.

Не постигнахме съгласие по всички мерки, информира още бившият финансов министър.

“Вие знаете какво е отношението на международните и вътрешните пазари към емисиите, които иска да реализира служебното правителство”, коментира Кирил Ананиев от ГЕРБ по повод на дълга.

“Нашето убеждение е, че трябва да се облегнем на бюджета за 2022 г., да продължат мерките, които сме предприели през тази година, и през следващата година”, подчерта Ананиев.

“Постигнато е съгласие по предложение на ГЕРБ да бъде извикан в парламента финансовия министър, заяви Делян Добрев и добави, че има съгласие и по компенсациите, които ГЕРБ предложи – за таван на цената на тока от 250 лева за мегаватчас.

“Третото, по което се обединихме, че тази зима и следващата 2023 година ще бъдат най тежки от 1997 година досега”, подчерта Делян Добрев.

Той се аргументира с последните данни на БНБ, според които за следващата година очакваме икономически растеж от 0,1 процент.

“Тоест БНБ намали прогнозата си от 1,7 процента на 0,1 процента. Това означава, че ще сме в рецесия. Финансовите пазари не ни дават дълг, а бюджетът за следващата година е разчетен на 6.8 процента дефицит”, каза още Добрев.

Той уточни че за този дефицит ще е необходим 12 милиарда дълг догодина. А вие виждате, че Министерство на финансите не може да пласира дълг по 200 милиона, подчерта Добрев.

Лихвите ще вървят нагоре, защото и основният лихвен процент на ЕЦБ ще върви нагоре, обясни Делян Добрев. Партиите, които си играят с това – с този искам, с този не искам, се държат като в детската градина”, коментира Добрев.

Правителство няма, бюджет – няма, двете леви партии на срещата искаха харчене, обобщи Делян Добрев.

“Ние имаме кандидат за председател на парламента – Росен Желязков. Смятаме че качествата на господин Желязков са високи от качествата на господин Минчев”, каза още Добрев. Той уточни, че парламентарната практика е най-голямата партия в парламента да излъчи председател на парламента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts