| | | |

Добрев: Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове

Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването “Денят започва” по БНТ.

В Народното събрание казват “при никакви обстоятелства с тези не искаме”. Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство?

Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората – тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем, посочи Добрев.

По думите му ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера.

Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент Народно събрание да предложи и приеме антикризисни мерки.

Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложихме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети, каза още депутатът от ГЕРБ – СДС.

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен.

Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ.

От ГЕРБ предлагаме забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г., допълни още бившият енергиен министър.

Добрев коментира и предложените от ГЕРБ мерки за овладяване цените на тока.

Едната е за забрана на либерализация на битовия пазар до началото на 2026 г., което трябваше да започне от следващата година, т.е. потребителите да са спокойни, че няма да има шоково поскъпване на електроенергията.

Добрев посочи и мерките на ГЕРБ за поевтиняване на горивата:

“Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лв. отгоре. Предлагаме с проект на решение НС няколко варианта – да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо”.

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени за компенсации за гориво не само за крайните потребители, но и за бизнеса.

Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts