| | | |

Нинова и Гуцанов скочиха на управителя на БНБ заради Еврозоната, не отговарял на въпросите им НА ЖИВО

Къде е докладът за готовността на България за еврозоната.

Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова към ръководството на БНБ, които са в парламента по повод изслушването им по темата.

Депутатите се скараха около изслушването на управителя на БНБ Димитър Радев. От ПГ на “БСП за България” поискаха то да се излъчва пряко по БНР и БНТ.

Мнозинството от колегите им обаче гласува “против” и “въздържал се”. Припомняме, че днес е изслушването на управителя и УС на БНБ относно готовността на Република България за членство в Еврозоната – процедура за допускане в зала.

Борислав Гуцанов и Корнелия Нинова от БСП заявиха от парламентарната трибуна, че гражданите трябва да гледат на живо доклада на Радев. Гуцанов констатира, че по този начин има “замитане под килима” на факти.

Преди началото на изслушването в залата се появи Атанас Пеканов – вицепремиер по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев.

Корнелия Нинова попита от трибуната какво търси в залата. Колегите ѝ от място репликираха, че всеки министър, може да присъства на заседание, когато поиска

Въпросът за влизането ни в Еврозоната е преди всичко политически, а не експертен и отговорът му трябва да бъде даден именно от Народното събрание.

Това заяви в началото на изслушването си пред депутатите управителят на БНБ Димитър Радев. Той беше поканен от БСП, за да обясни на какъв етап е страната ни по пътя към приемането на еврото.

Истинският дебат днес е за или против еврото като символ на европейския проект, именно този въпрос се съдържа имплицитно в така поставената тема.

Въпросът е дали България да остане неопределено дълго закотвена в дълбоката периферия на Европа, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени с присъединяването ни към Еврозоната.”, посочи Радев.

Липсата на редовно правителство е сериозен проблем за напредъка ни по пътя към еврозоната, заяви пред депутатите още той.

В спешен порядък са ни нужни категорична политическа подкрепа и ясен мандат на управителя на БНБ, посочи още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts