| | | | |

НА ЖИВО Среща на БСП с главния прокурор. Гешев: Няма да допусна политическа намеса в независимата съдебна власт

Парламентарната група на БСП се среща с главния прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор мотивира писмото, с което поиска среща с всички парламентарни групи със “сериозното състояние на борбата с престъпността, което създава усещане в повечето български граждани за може би абдикация на държавните структури и държавата от ангажиментите за сигурността на хората”.

“Не е задължително нашите становища да съвпадат, нито пък аз да харесвам вашите законодателни решения.

Няма как да се постигне повишаване на усещането на сигурност без нормална комуникация между властите”, отбеляза той и настоя за диалог между властите.

Гешев отчете, че има тревожна тенденция за борбата с престъпността, поне според анализа на прокуратурата и “изтичащо време за необходимите законодателни промени за осигуряване на сигурността и всеобхватна правна реформа в областта на сигурността на гражданите не само в ГПК, а и в Закона за движение по пътищата”.

Според него сега не се решават реалните проблеми в законодателен план.

“Ние се борим с последствията и то палиативно, с цел постигане някакъв ефект до следващата катастрофа, убийство или изнасилване. До следващия случай.

Не решаваме реалните проблеми, а последствията”, посочи главният прокурор. Те трябва да бъдат решени не само с юристи, със съда, следствието, разследващите полицаи, а и с научната общност, “които имат интересен поглед включително и за промени на Конституцията за решаване на тези проблеми”.

“Няма да допусна политическа намеса в независимата съдебна власт. Историята е показала, че това води до репресивни последствия с дълготраен ефект.

Няма да се връщам в историята преди или след 9 септември”, заяви Гешев.

Лидерът на БСП постави остро проблема с пияните и дрогирани шофьори.

“Тук сме в качеството си на народни представители и водим този разговор като законодатели. Казвате, че търсите диалог. Мисля, че не може да се оплачете от липса на такъв.

Ние променихме Правилника за организацията и дейността, за да има изслушвания на всеки 3 месеца, срещи между вас и правна комисия”, заяви в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ако има проблем в диалога ви с други власти, това трябва да комуникирате с тях“, добави тя.

Нинова потвърди необходимостта от разговори между Народното събрание и институциите от законодателната и изпълнителната власт.

„Това е начало на диалог, в който не е задължително становищата ни да се възприемат или да харесаме това, което чуем едни от други. Трябва да има взаимодействие между властите и комуникация на елементарно ниво.

Не решаваме реалните проблеми, а последствията. Липсата на диалог води това, което вижда всеки български гражданин в последните години.

Ще изпълним всяко решение на законодателната власт, но няма да допусна докато съм главен прокурор политическа намеса в независимата съдебна власт.

Историята е доказала, че това води до репресивни последствия с дълготраен ефект“, каза от своя страна обвинител номер едно.

Нинова го помоли за повече конкретика при разговорите и отново извади на дневен ред продажбата на райски газ в дискотеките, която по думите ѝ не е спирала, въпреки предприетите мерки.

„Според мен, за да има диалог, трябва двете страни да си говорят и да има чуваемост. Темата трябва да е борбата с престъпността а не теми, касаещи лице от съдебната система или законодателната власт“, каза още Иван Гешев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts