| | | |

“Демократична България” пита енергийния министър защо крие авария в “Цанков камък” ВИДЕО

Има риск за енергийната ни сигурност, предупредиха от партията

ВЕЦ “Цанков камък” е преустановил работата си заради сериозна авария, енергийното министерство крие аварията зад планов ремонт.

За това съобщиха на брифинг в Народното събрание от “Демократична България”.

Депутатът от “Демократична България” Йордан Иванов призова министърът на енергетиката да отговори защо се крие тази авария, защо се прикрива тази авария като планов ремонт, както и какви са щетите по “Цанков камък” и кога централата ще бъде пусната в експлоатация.

Йордан Иванов посочи, че преди час са получили информация, че във ВЕЦ-а в периода 13-15 октомври е настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяване на работата на централата.

Парчета от бързо падащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините. Централата е в средата на каскада “Доспад-Въча” и се затруднява работата на вецовете “Тешел” и “Девин”, обясни Иванов.

От партията напомниха, че на каскада “Белмекен” и “Момина клисура” има забавяне на съществуващата рехабилитация.

“Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност, колкото един блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Това е реален риск за енергийната сигурност на страната, притеснени сме, че министерството крие тази информация.

Призоваваме министъра на енергетиката да отговори защо се прикрива тази авария като планов ремонт, какви са щетите и кога ще бъде пусната в експлоатация”, каза още Иванов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts